Spijkers uit kruis van Jezus gevonden?

De Canadese-Israëlische filmmaker en onderzoeker Simcha Jacobovici beweert dat hij twee spijkers heeft gevonden die gebruikt werden bij de kruisiging van Jezus Christus.

Dat stelt hij in zijn nieuwe film The Nails of the Cross. De spijkers zouden zijn gevonden in het graf van de Joodse hogepriester Kajafas, die volgens het Nieuwe Testament Jezus aan de Romeinen uitleverde. Dat meldt The Guardian.

Niet zeker
“We hebben de wereld het best denkbare archeologische argument te bieden,” vertelt Jacobovici aan het persagentschap Reuters, “namelijk dat de spijkers gebruikt werden bij de kruising van Jezus. Maar of ik dit honderd procent zeker weet? Nee, dat niet.”

Zoek
De spijkers in kwestie raakten twintig jaar geleden zoek en zouden volgens Jacobovici opnieuw zijn opgedoken in een laboratorium in Tel Aviv. In 1990 werden de spijkers ontdekt in het graf van Kajafas. Tenminste: dat nemen sommigen aan. “De authenticiteit van de graftombe die wordt aangezien voor de begraafplaats van Kajafas is echter nooit bewezen,” zeggen wetenschappers van The Israel Antiquities Authority. “En zo zijn er nog wel meer gaten in de theorie van Jacobovici, bijvoorbeeld dat de ontdekking van spijkers in graven helemaal niet zo vreemd is en veel voorkomt.”

Onderbouwd
“Jacobovici heeft zonder twijfel een interessante film gemaakt,” verklaart een woordvoerder van de organisatie, “maar de interpretatie van de feiten is in onze ogen niet voldoende onderbouwd met archeologische argumenten, vondsten of onderzoek om serieus te worden genomen.”

Tweede film
Ondertussen blijft Jacobovici zijn theorie steunen. In 2007 maakte hij al eens een film over de mogelijke ontdekking van het graf van Jezus, The Lost Tomb of Jesus. “Alles lijkt erop te wijzen dat de twee spijkers werden gebruikt bij een kruisiging,” zegt de filmmaker. “En aangezien Kajafas geassocieerd wordt met de kruisiging van Jezus lijkt het me voor de hand te liggen dat dit de spijkers zijn uit het betreffende kruis.”

Of Jacobovici zijn theorie overeind blijft, is niet duidelijk. Wat denkt u?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd