Spin doet mier walgen met chemisch goedje

Mieren in een web: dat wil een spin niet hebben en dus smeert hij een goedje op zijn web waar mieren van walgen, zo blijkt.

Voor mieren is een spinnenweb net zoiets als een snoepwinkel. Er liggen allerlei lekkernijen te wachten die door de spin al zijn ingepakt en dus geen kant op kunnen. Het is voor mieren dan ook heel aantrekkelijk om zo’n web binnen te dringen en prooien van de spin te stelen en te verorberen. Toch gebeurt het maar zelden dat mieren dat doen. Onderzoeker Daiqin Li vroeg zich af hoe dat komt en startte er een onderzoek naar.

Experiment
De onderzoekers namen wat zijde van de spin Nephila antipodiana en analyseerden het. Ze ontdekten dat er een chemisch goedje op zat: alkaloïde. Zou dat dan de boosdoener zijn? De wetenschappers namen de proef op de som. Ze haalden het chemische goedje van de zijde en legden het neer. Mieren werden vervolgens uitgedaagd om over de zijde te lopen om iets lekkers te halen. De mieren liepen wel over de zijde zonder alkaloïde heen. Maar zodra ze de zijde met alkaloïde aanraakten, trokken ze zich rap terug.

WIST U DAT?

Vesting
Voor de onderzoekers het bewijs dat het chemische trucje van de spinnen werkt. Blijkbaar is zijde van spinnen niet alleen supersterk, plakkerig en elastisch, maar vormt het ook nog eens een vesting die beschermd wordt door chemische stofjes.

Gewoon
De onderzoekers keken ook naar het web van andere spinnensoorten en ze ontdekten ook hier chemische stofjes die mieren doen walgen. Mogelijk is de methode heel gewoon onder spinnen, zo concluderen de onderzoekers in een paper dat in het blad Proceedings of the Royal Society B. verschijnt.

De onderzoekers zijn er overigens wel van overtuigd dat het chemische goedje bewust door de spinnen wordt aangemaakt en niet automatisch in de zijde zit. Ze ontdekten namelijk dat jonge en kleine spinnen die een heel zwak web bouwen het chemische goedje niet gebruiken. Dat hoeft ook niet: hun web is zo zwak dat mieren er niet in kunnen klimmen zonder dat het instort. Pas als spinnen groter worden en sterkere webben bouwen, gaan ze het chemische stofje toevoegen.

Bronmateriaal

"Spider silk is even more awesome than you thought" - Nature.com
"Ants Beware! Spider Protected by Burglar-Proof Web" - Livescience.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door H. K. Tang (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd