Spin ontdekt die levensechte nepspinnen bouwt

spin

In Peru is een piepklein spinnetje ontdekt dat met behulp van blaadjes, dode insecten en ander afval beeltenissen van een veel grotere spin maakt. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om een hele nieuwe spinnensoort.

Hierboven ziet u zo’n nep spin: de spin is aardig groot en hangt in het midden van zijn web. Vanaf een afstandje lijkt deze echt. Zeker omdat de spin ook nog eens beweegt. Maar als u heel goed kijkt, ziet u dat de spin gemaakt is van blaadjes, dode insecten en ander afval.

Beweging
Dat de spin beweegt is, als u goed kijkt, ook te verklaren: achter of boven de nep spin verstopt zich een piepklein spinnetje van zo’n vijf millimeter groot. Het spinnetje beweegt druk, waardoor het lijkt of de grote spin in het midden van het web echt leeft.

Links ziet u de echte spin. Rechts voorbeelden van spinnen die hij gemaakt heeft. Afbeelding: Jeff Cremer en Phil Torres (via Perunature.com).
Links ziet u de echte spin. Rechts voorbeelden van spinnen die hij gemaakt heeft. Afbeelding: Jeff Cremer en Phil Torres (via Perunature.com).

Cyclosa
Het spinnetjes behoort waarschijnlijk tot het geslacht Cyclosa. Van spinnen uit dit geslacht weten we al dat ze de boel graag voor de gek houden. Ze maken net als het kleine spinnetje spinnen na en plaatsen deze in het midden van hun web. Wanneer de namaakspin wordt aangevallen door insecten, kan de echte spin de insecten grijpen.

WIST U DAT…

Bijzonder
Toch is de spin die onderzoekers nu ontdekt hebben, bijzonder. De spinnen die deze spin produceert, zijn namelijk zeer natuurgetrouw: geen enkele spin uit het geslacht Cyclosa maakt zulke realistische, gedetailleerde en complexe spinnenlijfjes na.

Het eerste exemplaar van het kleine spinnetje werd teruggevonden in het gebied rondom het Tambopata Research Center in Peru. Na drie dagen zoeken, werden nog 25 van deze spinnetjes in hetzelfde gebied ontdekt. Buiten het gebied werden geen spinnetjes aangetroffen. Dat wijst erop dat hun leefgebied zeer beperkt is. Experts vermoeden dat de spin tot een hele nieuwe soort behoort. Nader onderzoek moet uitwijzen of dat klopt.

Bronmateriaal

"New Species of 'Decoy' Spider Likely Discovered At Tambopata Research Center" - Perunature.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Phil Torres.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd