Spinnenweb is sterk genoeg om rijdende metro tot stilstand te brengen

spiderman

Spiderman doet het in Spiderman 2: een volle, rijdende metro met zijn web tot stilstand brengen en zo van de ondergang redden. Maar is een materiaal zo sterk en taai als spinnenzijde daar ook in het echt toe in staat? Nieuw onderzoek wijst erop van wel.

Studenten aan de universiteit van Leicester berekenden eerst hoeveel kracht er nodig is om vier wagons van een metro tot stilstand te brengen. Ze gingen er daarbij vanuit dat de metro op volle snelheid reed. Uit de berekeningen blijkt dat de kracht die het web van Spiderman op de metro uitoefent om deze tot stilstand te brengen, ongeveer 300.000 Newton is.

Net zo stijf
Op basis daarvan konden de studenten berekenen hoe sterk en taai het web dat Spiderman hiervoor gebruikt, moest zijn. Ze ontdekten dat het web een stijfheid van 3,12 gigapascal moest hebben om een metro tot stilstand te kunnen brengen. En dat is helemaal niet zo vergezocht: in de natuur komen wielwebspinnen voor die spinnenzijde produceren die zelfs stijver is: tussen de 1,5 en 12 gigapascal is.

En net zo taai
Ook berekenden de studenten hoe taai de zijde moest zijn. Ze kwamen uit op bijna 500 megajoules per kubieke meter. En ook dat is wederom niet vergezocht. Spinnen van de soort Caerostris darwini maken voor zover wetenschappers weten de sterkste webben en die komen op vergelijkbare megajoules uit.

Vergelijkbaar
Het onderzoek wijst erop dat de zijde van Spiderman in verhouding vergelijkbaar is met dat van echte spinnen. “Het wordt vaak gezegd dat spinnenwebben sterker zijn dan staal, dus we dachten dat het wel interessant zou zijn om te zien of dat ook gold voor de opgeschaalde versie van Spiderman,” vertelt student Alex Stone. “We waren verrast dat het web inderdaad accuraat werd geportretteerd.”

Het volledige onderzoek van de studenten is verschenen in het blad Journal of Physics Special Topics, een uitgave van de universiteit van Leicester. Studenten krijgen de opdracht om met een verrassend wetenschappelijk onderzoek te komen en dit in het blad te publiceren. Zo leren ze hoe het is om te publiceren en door vakgenoten beoordeeld te worden, kortom: hoe publiceren in een ‘echt’ wetenschappelijk blad werkt. De universiteit van Leicester brengt het blad regelmatig uit. Eerder verscheen er bijvoorbeeld ook al dit ludieke onderzoek in, waaruit bleek dat de cape van Batman veel te klein is en de superheld vroeg of laat fataal zal worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd