Spionagedienst geeft NASA twee supertelescopen cadeau

Het met budgetten worstelende NASA heeft van de Amerikaanse spionagedienst twee telescopen gekregen die nog wel eens betere kiekjes af kunnen gaan leveren dan de supertelescoop Hubble nu doet.

Dat melden diverse media. Ze baseren zich op uitlatingen van NASA-medewerkers.

NRO
De twee telescopen zouden oorspronkelijk ontwikkeld zijn voor het National Reconnaissance Office, een Amerikaanse spionagedienst. Wat de spionagedienst in eerste instantie met de telescopen van plan was, is niet duidelijk.

WIST U DAT

…er nog volop gesleuteld wordt aan de opvolger van Hubble, de James Webb Telescoop?

Spiegel
De telescopen hebben een spiegel met een breedte van zo’n 2,4 meter, zo meldt Space.com. Een tweede spiegel zou voor superscherpe foto’s kunnen zorgen. Qua uiterlijk lijken de telescopen sterk op Hubble. En dat is veelbelovend: de Hubble-telescoop levert al jaren prachtige foto’s af en heeft een enorme bijdrage geleverd aan het wetenschappelijk onderzoek naar processen in de ruimte.

Geen overbodige luxe
De twee telescopen zijn zeker geen overbodige luxe: Hubble is al sinds 1990 actief en heeft al de nodige onderhoudsbeurten achter de rug. Vroeg of laat houdt het echter op en zal Hubble zijn laatste foto maken. De twee nieuwe telescopen zouden samen met de officiële opvolger van Hubble – de James Webb Telescoop – dat gat kunnen vullen. Eén van de telescopen zou in ieder geval zeer geschikt zijn om onderzoek te doen naar donkere materie.

Toch zullen we nog wel even geduld moeten hebben alvorens we de telescopen in actie kunnen zien. Op dit moment bevinden ze zich nog op aarde en zijn ze zelfs nog niet gebruiksklaar. Het kan nog wel tot 2020 duren voor de telescopen klaar zijn om echt in een baan om de aarde aan het werk te gaan. Als het er überhaupt al van komt: NASA zal wel zelf het geld en de middelen moeten vinden om deze cadeautjes te lanceren.

Bronmateriaal

"U.S. Spy Satellite Agency Gives NASA 2 Space Telescopes" - Space.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd