Sporen van gigantische schorpioen gevonden

Wetenschappers hebben sporen van een gigantische schorpioen gevonden in Schotland. De sporen zijn gemaakt door de twee meter lange Hibbertopterus. Deze schorpioen kroop 330 miljoen jaar geleden door het vochtige zand van de Schotse streek Fife. De Hibbertopterus maakte de lange sporen met zijn staart. Ook zijn er voetafdrukken zichtbaar.

De sporen zijn te zien in een stuk rots, die bijna uit elkaar valt. “Het kost veel om de sporen naar een museum te verplaatsen”, vertelt Richard Batchelor van Geoheritage in Fife. “Maar we kunnen er wel afdrukken van maken en deze in musea laten zien. Op deze manier is het voor wetenschappers mogelijk om de komende jaren de sporen te blijven onderzoeken.”

De Hibbertopterus leefde vooral in moerassen en was erg groot. Het dier had een lengte van twee meter en was een meter breed. De overzeese reuzenschorpioen van de klasse Eurypterida stierf 250 miljoen jaar geleden uit. De schorpioen was erg langzaam.

Er zijn vaker sporen gevonden van de Hibbertopterus, zoals in de streek West Lothian in Schotland. De meeste sporen zijn in zandsteen gevonden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd