Dit springspinnetje hoort wat je zegt – zelfs als je aan de andere kant van de kamer zit

Gedacht werd dat spinnen alleen geluiden die op enkele centimeters afstand ontstaan, kunnen horen. Maar daarmee hebben we ze onderschat.

Die conclusie trekken Amerikaanse onderzoekers. Ze tonen aan dat springspinnetjes – en waarschijnlijk ook andere soorten spinnen – geluiden kunnen horen die bijvoorbeeld aan de andere kant van een kamer ontstaan.

Per ongeluk
De onderzoekers deden die ontdekking per ongeluk. Ze hadden elektroden in het brein van springspinnen geplaatst om te kijken wanneer bepaalde neuronen actief werden (vuurden). Eén van de onderzoekers schoof zijn stoel wat op en creëerde zo een piepend geluid. Direct begon de neuron die de onderzoekers bestudeerden, te vuren. De onderzoeker verschoof zijn stoel nog eens. En weer werd de neuron actief. “We begonnen te discussiëren over dat spinnen alleen dingen kunnen horen die dichtbij gebeuren,” vertelt onderzoeker Gil Menda. “Paul (Shamble, een andere onderzoeker, red.) klapte dicht bij de spin in zijn handen om dat te demonstreren en zoals verwacht: de neuron vuurde. Vervolgens ging hij wat naar achteren en klapte weer in de handen. En weer vuurde de neuron.” De onderzoekers vergrootten de afstand tot de spin geleidelijk aan. Uiteindelijk stonden ze op vijf meter afstand. En nog steeds vuurde de neuron in reactie op handgeklap.

WIST JE DAT…

…er spinnen zijn die kunnen skydiven?

Geen oren
Blijkbaar kunnen de spinnen dus ook geluiden die op grote afstand ontstaan, horen. “Ook al missen ze oren met daarin trommelvlies dat de meeste dieren gebruiken om geluiden vanaf een grote afstand waar te nemen,” merkt Shamble op. Maar hoe horen spinnen dan precies? De onderzoekers ontdekten dat de neuronen die actief worden als de spinnen geluiden van grote afstanden horen, ook actief worden als de haren op de voorpootjes van de spinnen mechanisch gestimuleerd worden. Het suggereert dat spinnen de geluiden met deze haren registreren.

Specifieke frequenties
Nader onderzoek toont aan dat het gehoor van de spinnen met name gevoelig is voor specifieke frequenties. Waarschijnlijk omdat de geluiden die van hun vijanden – parasitaire wespen – met hun vleugels maken binnen die frequenties vallen.

De onderzoekers gaan momenteel na of ook andere soorten spinnen geluiden die op grote afstand van hen ontstaan, kunnen waarnemen.

Bronmateriaal

"Airborne Acoustic Perception by a Jumping Spider" - Current Biology
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Gil Menda & The Hoy lab

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd