Stamcel moet bedreigde neushoorn redden

Wetenschappers hebben goede hoop dat stamcellen uit kunnen groeien tot eicellen en sperma en resulteren in jongen.

De eerste experimenten zijn veelbelovend. De onderzoekers hebben stamcellen van twee bedreigde soorten – een noordelijke witte neushoorn en dril (een aap) – gecreëerd die kunnen voorkomen dat de twee diersoorten uitsterven.

Jagers
Zowel de neushoorn als de dril zijn in gevaar. Jagers hebben ervoor gezorgd dat hun aantallen rap teruglopen. Bovendien zorgt de mens ervoor dat het leefgebied van de dieren steeds kleiner wordt.

WIST U DAT…

eenvijfde van alle zoogdieren op uitsterven staan?

Pluripotent
De onderzoekers zijn er nu in geslaagd om stamcellen van deze dieren pluripotent te maken. Dat wil zeggen dat de stamcellen in principe uit kunnen groeien tot elke willekeurige soort cel. In theorie kunnen de stamcellen bijvoorbeeld uitgroeien tot eicellen en zaadcellen. De cellen kunnen dan gebruikt worden om nageslacht op de wereld te zetten en de soort van de ondergang te redden. Experimenten tonen aan dat het kan werken: eerder lieten onderzoekers stamcellen al uitgroeien tot spermacellen waar gezonde muizen uit voortkwamen. Dit onderzoek wijst erop dat een soortgelijke behandeling ook de noordelijke witte neushoorn en de dril kan redden.

Klonen
Er zijn meer manieren om bedreigde diersoorten te redden. Zo zien sommigen wel iets in het klonen van bedreigde diersoorten. Maar de methode met de stamcellen zou effectiever zijn. De stamcellen groeien namelijk uit tot dieren die genetisch van elkaar verschillen. Gekloonde dieren zijn genetisch hetzelfde en dus een stuk kwetsbaarder voor bijvoorbeeld ziekten.

De uit stamcellen gefabriceerde embryo’s hoeven niet in bijvoorbeeld vrouwelijke noordelijke witte neushoorns te worden geplaatst. Ze kunnen mogelijk ook in verwante draagmoeders uitgroeien tot gezonde jongen. Het kan nog wel even duren voor het zover is, maar de onderzoekers werken er hard aan. Voor sommige soorten zal het desalniettemin uitmonden in een race tegen de klok.

Bronmateriaal

"Endangered species set for stem cell rescue" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Don McCrady (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd