Stamcellen repareren hart na hartaanval

Wetenschappers hebben littekens van een hartaanval met behulp van stamcellen weggepoetst.

Wanneer mensen een hartaanval krijgen, dan resulteert dat vaak in weefsel dat niet meer naar behoren werkt. Het hart vervangt dat weefsel. Maar het nieuwe weefsel (dat eigenlijk gewoon littekenweefsel is) is nog steeds niet in staat om even goed te presteren als het oude. Wetenschappers hebben daar nu iets op bedacht, zo meldt het blad The Lancet.

WIST U DAT…

…het verlies van een dierbare de kans op een hartaanval vergroot?

Stamcel
Ze verzamelden mensen die een hartaanval hadden gehad. De helft van de groep kreeg ‘normale’ zorg. De andere helft kwam in aanmerking voor een speciale behandeling. Bij de laatste groep werden stamcellen uit het hart gehaald. Deze werden op de kweek gezet, zodat ze konden uitgroeien tot gezond weefsel. Anderhalve maand tot drie maanden na de hartaanval werd het weefsel weer teruggeplaatst. De onderzoekers hielden de patiënten daarna goed in de gaten.

Gezond weefsel
Na zes maanden had nog geen enkele patiënt (ook niet uit de controlegroep) tumoren bij het hart ontwikkeld. Ook waren er nog geen patiënten overleden. Toen de onderzoekers het hart van de proefpersonen eens van wat dichterbij gingen bekijken, werden wel grote verschillen aangetroffen. De mensen die met stamcellen waren behandeld hadden namelijk veel minder littekenweefsel. Het gezonde weefsel had dit weefsel vervangen. Het hart was echter niet per se beter in staat om bloed rond te pompen. Wel waren de wanden van het hart beter.

De onderzoekers zijn heel blij met de resultaten. Ze hebben namelijk aan kunnen tonen dat de methode veilig is. En dat zal ongetwijfeld leiden tot nadere onderzoeken en misschien zelfs een gangbare methode om het hart na een hartaanval snel weer op te lappen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd