Steeds meer verzet tegen ruimteplannen Obama

President Barack Obama zag het al helemaal voor zich: hij zou het ruimteprogramma van NASA beëindigen en private firma’s een kans geven. Kanttekening: de Amerikanen kunnen dan zeker twee jaar niet naar de maan, noch naar het ISS. En dat is de reden dat de staat Florida – thuisbasis van NASA – over Obama en diens plannen struikelt.

Obama wil dat NASA de shuttle vaarwel zegt en in samenwerking met private ondernemingen nieuwe ruimtevaartuigen gaat realiseren. Dat klinkt prachtig, maar dat kost tijd. Als NASA eind dit jaar met de shuttle stopt, dan duurt het – als alles meezit – zeker twee jaar voordat een vervangend vervoersmiddel is gerealiseerd. Dat betekent dat de Amerikanen twee jaar niet naar het ISS en niet naar de maan kunnen. Het verzet tegen die plannen wordt steeds luider. Veteranen in de ruimtevaart, wetgevers en NASA-medewerkers komen – de laatsten vooral uit angst om hun baan te verliezen – in opstand.

“Zoals voor alle grote menselijke prestaties geldt, moet onze toewijding aan de ruimte vernieuwd en aangemoedigd worden, anders worden we zeker voorbij gelopen door andere naties die op dit moment ons leiderschap in de ruimte al uitdagen,” zo schreven de Floridase leden van het Congres afgelopen week aan Obama.

Obama wil de ruimteplannen van NASA stopzetten in de hoop de financiële tekorten van de Amerikaanse staat – de geldschieter van NASA – enigszins binnen de perken te houden. NASA krijgt wel iets meer geld: tot 2011 zo’n 19 miljard dollar, maar dat geld moet besteed worden aan wetenschap en minder aan ruimtevaart. Dat betekent dat alle grootse plannen in de ijskast gaan. Geen rit naar de maan, geen tocht naar het ISS en ook de Ares-raketten en Orion kunnen het schudden.

Het is onduidelijk wat het verzet vanuit Florida met Obama en de plannen gaat doen. Vaststaat dat Florida een staat is die doorslaggevend is op het moment dat er verkiezingen zijn. Zou dat Obama nog kunnen beroeren?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd