Stephen Hawking: geen leven na de dood

De wereldberoemde wetenschapper laat er in een interview met de Engelse krant The Guardian geen misverstanden over bestaan: er is geen hiernamaals.

“Ik zie het brein als een computer die stopt met werken als de onderdelen kapotgaan,” zo legt Hawking in het interview uit. “Er is geen hemel of hiernamaals voor kapotte computers: het is een sprookje voor mensen die bang zijn voor de dood.”

WIST U DAT…

…we er volgens Hawking goed aan doen als we de ruimte koloniseren?

ALS
Hawking is inmiddels 69 jaar oud, maar blijft zich met boeken en lezingen inzetten voor de wetenschap. Hij is naar eigen zeggen niet bang voor de dood. De wetenschapper – die lijdt aan ALS – kreeg op 21-jarige leeftijd te horen dat hij nog maar enkele jaren te leven had. “Ik leef al bijna 49 jaar met het vooruitzicht om vroeg te sterven,” zo vertelt hij aan The Guardian. “Ik ben niet bang om te sterven, maar ik heb ook geen haast. Ik heb nog zoveel dingen die ik eerst wil doen.”

Nut
Aangezien er volgens Hawking geen hiernamaals is, staat mensen maar één ding te doen. Hun leven goed te benutten. Namelijk door ons in te zetten voor zaken die de grootste waarde hebben.

The Grand Design
Het is niet de eerste keer dat Hawking zich overduidelijk uitspreekt tegen alle religieuze overtuigingen. Zo beweerde hij vorig jaar nog in zijn boek ‘The Grand Design’ dat de wetenschap geen Schepper meer nodig heeft om het bestaan van het universum te verklaren.

Vandaag verzorgt Hawking in Londen een lezing waarin hij onder meer ingaat op de vraag ‘Waarom zijn we hier?’. Hij stelt in de lezing dat kleine kwantumfluctuaties ervoor zorgden dat sterrenstelsels, sterren en uiteindelijk ook het leven ontstond. Het was een kwestie van geluk.

Bronmateriaal

"Stephen Hawking: 'There is no heaven; it's a fairy story'" - Guardian.co.uk
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door tpsdave / Pixabay.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd