Ster ontdekt die de explosie van zijn partner overleefde

supernovarestant

Wanneer een grote ster door zijn brandstof heen is, stort deze in en explodeert. Het is dan raadzaam om enige afstand te bewaren. Maar dat is lastig voor een nabije ster die een dubbelstersysteem vormt met de geëxplodeerde ster. Toch kan zo’n buurman het drama overleven, zo blijkt uit beelden van Chandra.

Chandra fotografeerde namelijk de restanten van zo’n geëxplodeerde ster. Dat supernovarestant blijft warm en zal daarom nog duizenden jaren nadat de explosie plaatsvond, röntgenstraling afgeven. Temidden van die röntgenstraling ontdekten de onderzoekers nog een heel specifiek puntje dat röntgenstraling afgeeft. De data suggereren dat het gaat om een ster die ooit met de geëxplodeerde ster een dubbelstersysteem vormde.

Zwart gat
Als het inderdaad om een ster gaat, vormt deze nu een paar met een zwart gat of een neutronenster. Zodra extra waarnemingen dat bevestigen, zou het pas het derde ons bekende systeem zijn dat uit een ster en een neutronenster of zwart gat bestaat.

WIST U DAT…

Snelheid
Uit het onderzoek blijkt bovendien dat de geëxplodeerde ster waarschijnlijk een massa had die 25 tot wel 40 keer groter was dan de massa van de zon. Aanvullende waarnemingen met een optische telescoop in Zuid-Afrika suggereren dat de vermeende ster die de explosie overleefde er enkele tientallen dagen over doet om een rondje rond de neutronenster of het zwarte gat te voltooien. Ook blijkt de snelheid van deze ster te variëren. Door die variaties te bestuderen, kunnen de onderzoekers mogelijk te weten komen waar de ster precies omheen draait: een zwart gat of een neutronenster.

Wellicht vraagt u zich af hoe de toekomst van deze ster eruit ziet. Onderzoekers vermoeden dat het nog enkele miljoenen jaren duurt alvorens deze ster hetzelfde lot ondergaat als zijn metgezel en explodeert. Als dat gebeurt, ontstaat een systeem dat twee neutronensterren, twee zwarte gaten of een neutronenster en een zwart gat telt.

Bronmateriaal

"Hardy Star Survives Supernova Blast" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / CXC / SAO / F. Seward et al (röntgen) / NOAO / CTIO / MCELS / DSS (optisch).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd