Sterft de breedsnuithalfmaki op Madagaskar uit?

Deze schattige maki gaat een onzekere toekomst tegemoet.

Klimaatverandering heeft een grote impact op het leven de aarde. Zo ook op de breedsnuithalfmaki (Prolemur simus) of ook wel de bandro genoemd. Op dit moment behoort deze maki-soort al tot één van de meest bedreigde primaten op aarde. Maar als hij straks ook nog moet veranderen van dieet, wordt het helemaal een lastige kwestie.

Bamboe
De breedsnuithalfmaki voedt zich, net zoals de reuzenpanda, met bamboe. Van de bamboe eten ze het liefst de voedzame en zachte bamboescheuten. Alleen in het droogseizoen, als deze lekkere bamboescheuten niet groeien, gebruiken de maki’s hun gespecialiseerde tanden om ook de stam te verorberen. Dit doen ze alleen van augustus tot en met november.

“Als de breedsnuithalfmaki voor een langere periode afhankelijk zijn van de stam, zou dit het einde kunnen betekenen van de deze maki-soort”

Onderzoek
Maar nu stelt nieuw onderzoek dat de maki straks langer afhankelijk zal zijn van deze droge stam. Zo blijkt dat de maki op Madagaskar alleen voorkomt op plekken waar het droogseizoen relatief kort is. Een kort droogseizoen is cruciaal voor het overleven van de breedsnuithalfmaki. Helaas hebben de onderzoekers slecht nieuws. Klimaatmodellen laten namelijk zien dat op de plekken waar de maki op dit moment leeft, de droogseizoenen langer worden. Hierdoor wordt de breedsnuithalfmaki gedwongen om voor een langere tijd de stam te eten. “Als de breedsnuithalfmaki voor een langere periode afhankelijk zijn van de stam, zou dit het einde kunnen betekenen van de deze maki soort,” stelt auteur Patrica Wright. In het onderzoek komt aan het licht dat de breedsnuithalfmaki langzaam zal uitsterven.

Panda
Volgens de onderzoekers zeggen deze bevindingen ook iets over de toestand van de reuzenpanda. De data laat zien dat een veranderend klimaat namelijk een subtiele impact heeft op alle bamboe-eters. Klimaatverandering leidt tot veranderingen in de seizoensgebonden beschikbaarheid van de meer voedzame- en geliefde delen van de bamboe. Hierdoor worden ook andere dieren met gespecialiseerde diëten kwetsbaar.

“Door specialisten zoals de breedsnuithalfmaki te bestuderen, krijgen we een beter beeld van de verschillende manieren waarop klimaatverandering kan leiden tot het uitsterven van soorten,” zegt auteur Jukka Jernvall. De wetenschappers hopen dat het onderzoek zal leiden tot het bouwen van bamboe-corridors, waardoor geïsoleerde makipopulaties met elkaar worden verbonden en op die manier de leefgebieden worden uitgebreid.

Bronmateriaal

"Climate change may slowly starve bamboo lemurs" - via EurekAlert

Afbeelding bovenaan dit artikel: Jukka Jernvall

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd