Sterrenstelsel heeft onverklaarbaar staartje

Wetenschappers hebben ontdekt dat het sterrenstelsel FGC 1287 ‘lekt’. Het laat een spoor gas van wel 815.000 lichtjaar lang achter.

En FGC 1287 is niet de enige. Ook het sterrenstelsel CGCG 097-026 heeft zo’n staartje. Dit is ongeveer 520.000 lichtjaar lang. De twee sterrenstelsels bevinden zich in het sterrenbeeld Leeuw, op zo’n 300 miljoen lichtjaar van de aarde. De onderzoekers wisten niet wat ze zagen toen ze de enorme staarten ontdekten. De lengte is namelijk enorm. Hoe de staarten zijn ontstaan is een raadsel.

WIST U DAT?

Sterrenstelsels kunnen hun gassen kwijtraken. Dat gebeurt wanneer ze deel uit gaan maken van een cluster van sterrenstelsels. Maar het kan de enorme staart van met name FGC 1287 niet verklaren. Dit sterrenstelsel bevindt zich op redelijk grote afstand van de clusters en kan door zo’n cluster nog geen gassen kwijtraken. En ook eventuele andere verklaringen lijken niet van toepassing op dit bijzondere sterrenstelsel met de uitzonderlijk lange staart.

“Onze ontdekking laat zien hoeveel we nog moeten leren over de effecten die de omgeving op groepen sterrenstelsels heeft,” concludeert onderzoeker Elias Brinks. Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Monthly Notices of the Royal Astronomical Society Letters.

Bronmateriaal

"A Tale of Tails" - RAS.org.uk

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd