Zonnestelsel ontdekt dat net zo keurig is als het onze

Wetenschappers hebben een zonnestelsel ontdekt dat veel wegheeft van het onze: het is bijna net zo netjes als ons zonnestelsel. Zo draait de ster om een denkbeeldige keurig verticale as en bevinden de planeten zich allemaal keurig op één vlak.

En dat is best uniek. De meeste exoplaneten – en dan met name de hete Jupiters – die tot op heden ontdekt zijn, bevinden zich namelijk in een veel rommeliger systeem.

Kepler-30
Het ontdekte keurige zonnestelsel bevindt zich op zo’n 10.000 lichtjaar van de aarde. Het stelsel bestaat uit ster Kepler-30 (ongeveer net zo helder en zwaar als onze zon) en drie planeten. De baan van de grootste planeet staat loodrecht op de denkbeeldige as waar de ster omheen draait. De andere twee planeten hebben een iets andere baan, maar die baan bevindt zich wel op hetzelfde denkbeeldige vlak als de baan van de grootste planeet.

Prachtig kiekje

Heeft u deze prachtige foto met daarop meer dan 200.000 sterrenstelsels wel eens gezien?

Niet langer uniek
En daarmee heeft ons zonnestelsel veel met dit stelsel gemeen. “In ons zonnestelsel loopt de baan van de planeten parallel aan de rotatie van de zon en dat wijst erop dat ze waarschijnlijk ontstonden uit een ronddraaiende schijf,” vertelt onderzoeker Roberto Sanchis-Ojeda. “In dit systeem zien we hetzelfde gebeuren.” Het onderzoek bewijst dat ons zonnestelsel toch niet zo heel bijzonder is als we soms denken. “Het vertelt me dat ons zonnestelsel geen gelukje was,” vertelt onderzoeker Josh Winn. “Het feit dat de rotatie van de zon op één lijn staat met de baan van de planeten, is waarschijnlijk geen bijzonder toeval.”

De onderzoekers hopen door hun studie uiteindelijk meer te weten te komen over de totstandkoming van stelsels zoals het onze. En door zonnestelsels zoals het onze en het stelsel met Kepler-30 als middenpunt te vergelijken met rommeligere stelsels kunnen ze mogelijk ook iets te weten komen over de totstandkoming van de minder nette stelsels.

Bronmateriaal

"A far-off solar system" - MIT.edu
De artistieke impressie bovenaan dit artikel is gemaakt door Cristina Sanchis Ojeda.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd