Stofje dat mannen kaal maakt ontdekt

Dankzij een nieuwe ontdekking kan kaalheid onder mannen straks wel eens tot het verleden behoren.

Amerikaanse wetenschappers hebben een hormoonachtige stof (genaamd PGD2) ontdekt die haargroei middels de GPR-44-receptor afremt. Kale mannen bleken tot wel drie keer meer PGD2 te bezitten dan mannen met haar op de schedel.

Haarzakjes
En ook experimenten met haarzakjes wijzen erop dat PGD2 als het om haar gaat een belangrijke rol speelt. Haarzakjes waaraan PGD2 was toegevoegd leverden aanzienlijk korter haar af dan haarzakjes zonder PGD2. En wanneer er 15 dPGJ2 (een afgeleide stof van PGD2) aan de haarzakjes werd toegevoegd werd de groei van haar helemaal afgeremd.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs een cel ontdekt hebben die haar kan aanmoedigen om te groeien?

Regelen
Voor de onderzoekers was het een grote verrassing dat PGD2 deze rol kon spelen. Het is reeds bekend dat hormoonachtige stoffen als deze (ook wel prostaglandinen genoemd) onder meer de celgroei regelen. En van een andere prostagaldine was zelfs bekend dat deze de haargroei kon bevorderen. En nu blijkt een heel andere prostagaldine de haargroei juist weer af te remmen. Blijkbaar regelen de prostagaldinen zo de haargroei. Dat concluderen de onderzoekers in het blad Science Translational Medicine. Het onderzoek is in lijn met eerdere studies waaruit reeds bleek dat mannen met kale hoofden wel de stamcellen voor haarzakjes hebben, maar dat een onbekende factor ervoor zorgde dat er geen haarzakjes groeiden.

Behandeling
Nu die factor gevonden lijkt, ligt ook een behandeling voor kaalheid in het verschiet. Door de receptor GPR44 aan te pakken, kunnen PGD2 en afgeleiden daarvan wellicht worden tegengegaan. Goed nieuws dus voor mannen die zich zorgen maken over hun terugtrekkende haarlijn. Het kan nog wel even duren voor een effectieve behandeling klaar is voor de grote markt. Zo zullen er eerst nog klinische experimenten moeten worden georganiseerd.

De onderzoekers richten zich met hun studie met name op het zogenoemde ‘male pattern baldness‘. Hierbij trekt de haarlijn zich terug en wordt het haar steeds dunner. Zo’n acht op de tien mannen onder de 70 jaar krijgt hier last van. Hun haarzakjes krimpen en kunnen enkel nog microscopisch kleine haartjes produceren. Hoewel de onderzoekers zich in eerste instantie enkel op mannen richten, is het niet ondenkbaar dat ook vrouwen baat gaan hebben bij dit onderzoek. Het is namelijk goed mogelijk dat prostaglandinen ook een rol spelen bij kaalheid bij vrouwen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd