Onzichtbare zijde-oplossing houdt je aardbeitjes aanzienlijk langer vers

Onderzoekers hebben een coating ontwikkeld die fruit zelfs als het niet gekoeld wordt meer dan een week vers kan houden. Goed nieuws voor jouw aardbeien en bananen.

Het onderzoek van de wetenschappers draait om een proteïne dat voorkomt in zijde: fibroïne. Het is een opmerkelijk stofje dat andere materialen beschermt en stabiliseert, maar tegelijkertijd volledig afbreekbaar is. De onderzoekers namen enkele aardbeien en dipten ze in een oplossing van fibroïne. Vervolgens stelden ze het fruit in een vacuüm bloot aan waterdamp. Hoe langer de aardbeien aan waterdamp werd blootgesteld, hoe dikker en steviger de coating werd. De dikste coating mat uiteindelijk 35 microns en is daarmee nog altijd vrijwel onzichtbaar voor het menselijk oog.

Verspilling

De nieuwe coating dient het milieu op twee manieren: de coating kan voorkomen dat voedsel vroegtijdig bederft (en dus voedselverspilling aan banden leggen) en omdat de coating afbreekbaar is, is het ook nog eens een goed alternatief voor bijvoorbeeld plastic waar groente en fruit nu nog vaak in verpakt zit.

Aardbeien
Vervolgens sloegen de onderzoekers deze aardbeien – samen met onbewerkte exemplaren – op bij kamertemperatuur. Na zeven dagen namen de onderzoekers de aardbeien weer onder de loep. De aardbeien die het zonder coating moesten doen, waren uitgedroogd en verkleurd. De aardbeien met de dikste coating waren nog steeds sappig en stevig. Volgens de onderzoekers zorgt de coating ervoor dat zuurstof en koolstofdioxide minder goed bij het fruit kan komen en daardoor blijft het fruit langer goed.

Bananen
De onderzoekers voerden een vergelijkbaar experiment uit met bananen. In tegenstelling tot aardbeien rijpen bananen ook nadat ze geplukt zijn nog door. Uit het onderzoek blijkt dat de coating ervoor zorgt dat bananen langzamer rijpen. Ook blijft de banaan steviger, doordat de schil niet zacht wordt.

De onderzoekers wijzen erop dat de eetbare coating geen invloed heeft op de textuur van fruit. Of de coating van invloed is op de smaak van het fruit is niet onderzocht.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd