Stofmijten zijn socialer dan gedacht

Stofmijten bewegen zich in zwermen rondom huizen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Zodra de omgeving van de mijten te droog wordt, zoeken ze elkaar op en reizen ze samen naar een vochtigere omgeving. Uit de studie blijkt dat de stofmijt een stuk socialer is dan gedacht. Blijkbaar hebben de dieren elkaar nodig. Die wetenschap kan de bestrijding ervan een boost geven.

Stofmijten kunnen niet drinken. Om te overleven, moeten ze in een vochtige omgeving verblijven. Wanneer een gebied te droog wordt, zoeken de piepkleine beestjes het vocht op.

Gezamenlijk
Die zoektocht leggen ze het liefst gezamenlijk af, zo blijkt. “(…) Ze trekken elkaar aan en bewegen zich liever samen dan los van elkaar,” vertelt onderzoeker Anne-Catherine Mailleux.

Kiezen
Soms kwamen de mijten voor een keuze te staan. Dan leidden meerdere paden naar vochtige gebieden. Ook dan vertrouwden de dieren op elkaar. Ze waren in staat om te achterhalen welke keuze andere mijten eerder hadden gemaakt en maakten vervolgens diezelfde keuze.

Sociaal
“Mijten waren nog nooit als sociale dieren gezien en dit is de eerste studie die aantoont dat ze tijdens hun reis geneigd zijn om bij elkaar te blijven. Dat wijst erop dat ze elkaar om wat voor reden dan ook nodig hebben. Ze zijn in een groep blijkbaar beter dan alleen.”

WIST U DAT…

…een kinderdagverblijf niet helpt tegen astma?

Astma
In elk huis in Europa, Amerika en Azië leven miljoenen mijten. De diertjes zijn meestal nog ietsje korter dan een halve millimeter. Dat betekent dat ze met het blote oog amper waarneembaar zijn. De uitwerpselen van de diertjes kunnen met name onder mensen die aan astma lijden voor problemen zorgen. Het gedrag van mijten is dan ook heel interessant voor mensen die allergieën bestrijden.

Mogelijk leidt de studie uiteindelijk tot een methode die voorkomt dat een populatie mijten verder groeit.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd