Stonehenge blijkt niet alleen

Archeologen hebben op nog geen kilometer afstand van Stonehenge een tweede ceremoniële structuur ontdekt. Dit bouwsel kwam tegelijkertijd met Stonehenge tot stand en moet er ook op geleken hebben. Het tweelingbroertje was echter van hout en was met een diameter van 25 meter iets kleiner.

“Deze vondst is opmerkelijk,” weet archeoloog Vince Gaffney. “Het verandert de manier waarop we over het landschap rondom Stonehenge denken.”

Resten
Het broertje van Stonehenge is volgens de archeologen net als de stenen versie zo’n 2000 tot 4000 jaar oud. Van het hout is dan ook niets meer over. Wat rest zijn restanten van gaten waar de houten palen ooit in gestaan hebben.

Virtueel
De archeologen ontdekten het tweelingbroertje van Stonehenge toen ze het landschap virtueel in kaart wilden brengen. Het archeologisch gebied rondom Stonehenge is zo’n vijftien vierkante kilometer groot. Het is onmogelijk om het hele landschap uit te graven, maar dankzij radarbeelden kunnen de wetenschappers zien wat er nog onder de grond zit. “We gaan geen opgravingen doen. Dit is een virtuele opgraving,” legt Gaffney uit. Op basis daarvan komen kaarten en reconstructies tot stand. Uiteindelijk moet dan duidelijk worden hoe het gebied er duizenden jaren geleden uitzag.

Meer
De archeologen zijn ervan overtuigd dat ze met behulp van de virtuele technologie nog veel meer restanten van ceremoniële constructies gaan vinden. “Ik heb geen enkele twijfel: Stonehenge is niet alleen. We hebben nog een enorm virtueel landschap dat onderzocht moet worden.”

Toevallig of niet: gisteren meldde National Geographic dat archeologen in Ohio ook een houten variant van Stonehenge hebben gevonden. Benieuwd hoe dat tot stand kwam en welk doel het had? Lees het hier!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd