Stoppen met roken? Vijf wetenschappelijke tips!

Stoppen met roken? De beste manier om te stoppen is door te luisteren naar wetenschappers. Scientias.nl geeft vijf wetenschappelijk verantwoorde tips!

#1 Niet direct stoppen
Een fout die veel mensen maken is dat ze direct stoppen met roken. En dat terwijl het beter is om rustig af te bouwen. Volgens wetenschappers zijn er twee stabiele toestanden. De ene is die van de verstokte roker en de ander die van een onthouder. Als roker zit je op een wip. Het doel is dat je van de ene kant van de wip (de verstokte roker) naar de andere kant van de wip glijdt (de onthouder). Dit kantelmoment meemaken is de enige manier om van roken af te komen. Dit kan eigenlijk alleen door de hoeveelheid nicotine langzaam te verminderen, dus om roken af te bouwen. Op die manier is een klein zetje voldoende om van de roker een geheelonthouder te maken.

Wie betaalt de hoge prijs?

Sigaretten worden ieder jaar duurder. Heeft dat zin? Verstokte rokers kopen toch gewoon hun pakje sigaretten, toch? Nou nee. Mensen gaan minder roken als de sigaretten duurder worden. Vooral de zwaarste rokers reageren op prijsstijgingen door minder te roken. Iemand die veertig sigaretten per dag rookt, gaat bij een prijsstijging van een halve euro gemiddeld elf sigaretten per dag minder roken. Is de prijsstijging hoger dan 35 procent? Dan leveren zij gemiddeld veertien sigaretten per dag in.

#2 Voorkom verleidingen
Zien roken is vaak nog verleidelijker dan een sigaret aangeboden krijgen. Dit wordt impliciete, passieve beïnvloeding genoemd. Vandaar dat mensen die gestopt zijn met roken het vaak lastig krijgen wanneer zij andere mensen zien roken. Zelfs een foto van iemand die rookt kan iemand beïnvloeden. Dit is een goede reden om bijvoorbeeld roken op schoolpleinen te verbieden. Maar je kunt het zelf ook gebruiken. Probeer rokers te vermijden, in ieder geval totdat je makkelijker de verleiding van een sigaret kunt weerstaan. Ga dus niet mee met de rookpauze en praat eens met die aardige collega die niet rookt. Rijd een andere route naar huis, zodat je de kiosk waar je altijd sigaretten haalt ontwijkt. En bewaar geen pakje sigaretten in de la, maar gooi alles weg.

#3 Zet alle voordelen van stoppen op een rij
Iemand die stopt met roken slaagt alleen als de wil om te stoppen er is. Deze wil kan versterkt worden door te lezen over de nadelen van roken. Schrijf de belangrijkste nadelen op een papiertje en plak deze bijvoorbeeld op de koelkast, zodat je deze dagelijks ziet. Op Scientias.nl staan veel voordelen van stoppen met roken. Zo krijg je een beter geheugen wanneer je stopt met roken en leef je tot wel tien jaar langer.

Afbeelding: Pezibear / Pixabay
#4 Eet meer groente en fruit
Het klinkt misschien gek, maar veel groente en fruit eten helpt om te stoppen met roken. Uit een wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de proefpersonen die het meeste fruit en de meeste groente nuttigden een drie keer grotere kans hadden om veertien maanden nadat de onderzoekers ze voor het laatst gesproken hadden, al enige tijd (meer dan 30 dagen) te zijn gestopt met roken. Het is echter nog onduidelijk waarom juist groente en fruit zo goed werken. “Het is mogelijk dat fruit en groente mensen een ‘vol’ gevoel geven, waardoor ze minder de behoefte voelen om te roken, aangezien rokers een gevoel van honger soms verwarren met het verlangen om te roken,” vertelt onderzoeker Jeffrey Haibach. Daarnaast versterken groente en fruit de smaak van tabak niet, in tegenstelling tot vlees en koffie. “Fruit en groente kan de smaak van sigaretten nog wel eens verslechteren.”

#5 Investeer in nicotinepleisters of een e-sigaret
In de eerste tip noem ik dat het belangrijk is om niet direct te stoppen met roken, maar om dit af te bouwen. Hoewel je natuurlijk iedere dag het aantal sigaretten kunt verlagen, kun je ook hulpmiddelen gebruiken om direct te stoppen met roken zonder de nicotinetoevoer af te sluiten. E-sigaretten zijn minder schadelijk dan normale sigaretten en helpen om te stoppen met roken Een nicotinepleister blijkt even effectief te zijn als een e-sigaret, dus dit kan ook gebruikt worden.

Jouw tip
Ben jij onlangs gestopt met roken? Of heb jij dé gouden tip? Plaats jouw reactie onder dit artikel, zodat andere rokers van jouw wijze woorden kunnen profiteren.

Bronmateriaal

Wetenschappelijk onderzoek in de periode van 2009 tot 2014. Zie de oorspronkelijke artikelen voor bronvermeldingen.
Afbeelding bovenaan dit artikel: realworkhard / Pixabay.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd