Straatlantaarn houdt roodborstje slank

 BIOLOGIE  Kunstmatig licht heeft een grote invloed op veel organismen. Ook het roodborstje raakt erdoor van de wijs. Hij staat eerder op en heeft dus ook langer de tijd om te eten. Maar heeft u ooit een dikke roodborst gezien? Precies: die zijn uiterst zeldzaam. Onderzoek laat nu zien waarom de roodborst zo slank blijft.

“We hebben ontdekt dat roodborstjes bij kunstlicht eerder met hun dagactiviteiten beginnen dan roodborstjes bij natuurlijk licht,” vertelt onderzoeker Alexandra Pollard. “Maar ook al zijn de roodborstjes (bij kunstlicht, red) langer actief en hebben ze ook ‘s avonds voedsel tot hun beschikking, ze verliezen toch evenveel gewicht als de roodborstjes bij natuurlijk licht. Dat hadden we niet verwacht. Wij dachten dat roodborstjes als voedsel vrij beschikbaar was, zouden blijven consumeren om hun energiereserves te maximaliseren, maar ze consumeren hun voedsel geleidelijk over de gehele periode waarin ze actief zijn.” Die periode is vanzelfsprekend langer bij kunstlicht dan bij natuurlijk licht. De roodborstjes bij natuurlijk licht eten hun voedsel dan ook in een kortere periode en hebben bovendien minder tijd om te bewegen.

Het is niet de eerste keer dat de invloed van kunstlicht op organismen wordt onderzocht. Eerder bleek kunstlicht ook het lied van de vogels al te veranderen. Nader onderzoek moet laten zien of de veranderingen door kunstlicht op de lange of korte termijn van elkaar verschillen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd