Straks thuis bloedprikken na orgaantransplantatie?

Na een orgaantransplantatie moeten patiënten regelmatig naar het ziekenhuis voor controle. Dit hoeft straks niet meer zo vaak. Patiënten kunnen gemakkelijk thuis bloedmonsters prikken en ter analyse opsturen.

Dit is de conclusie van het onderzoek van onderzoeker-analist Remco Visser. Hij promoveert vrijdag aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn proefschrift is te lezen op de website van de universiteit.

Patiënten die een orgaantransplantatie ondergaan, moeten de rest van hun leven medicijnen slikken. Deze medicijnen onderdrukken het afweer systeem, waardoor afstoting van een nieuw orgaan wordt voorkomen. Omdat de juiste dosis van belang is, moeten patiënten regelmatig naar het ziekenhuis om de hoeveelheid medicijn in het bloed te meten.

De nieuwe test
De nieuwe test
Dit hoeft straks niet meer, met dank aan de Dried Blood Spot-methode. “Patiënten prikken thuis in hun vinger en laten een druppel bloed op een speciaal daarvoor bestemd kaartje vallen”, legt onderzoeker Remco Koster uit. “Dit kaartje laten ze even drogen en sturen het dan op naar het ziekenhuis. Op het laboratorium wordt het monster geanalyseerd, waarna de apotheker en arts kunnen beoordelen of de dosering aangepast moet worden.”

Niet nieuw
De DBS-methode is niet nieuw, maar Koster heeft de beperkingen en voordelen in kaart gebracht. Koster: “Als je weet welke beperkingen een methode heeft en welke factoren de resultaten beïnvloeden, kun je de kwaliteit van de analyses verbeteren. Nu we de beperkingen kennen, kunnen we de DBS-methode gaan toepassen.”

2016
In 2016 zullen de eerste patiënten starten met de DBS-methode. Het gaat om mensen die Tacrolimus slikken. Dit is een populair medicijn na orgaantransplantatie. “We beginnen met dubbelmetingen, om die van de DBS te vergelijken met de metingen die we normaal gesproken uitvoeren in bloedbuizen”, zegt Koster. Later zullen ook transplantatiepatiënten die andere medicijnen slikken, thuis zelf bloed gaan prikken.

Tuberculose
DBS zal ook een grote rol gaan spelen in landen waar patiënten nauwelijks in de gaten worden gehouden. Het gaat bijvoorbeeld om tuberculosepatiënten in Vietnam of Oost-Europa. “Met DBS kunnen artsen op afstand zorgen dat patiënten de juiste dosis medicijnen krijgen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd