Stress is besmettelijker dan gedacht

stress

Stress is besmettelijk. Dit blijkt uit een grootschalig Duits onderzoek. Als we iemand in een stressvolle situatie observeren, maakt ook ons lichaam het stresshormoon cortisol aan.

Cortisol is een vrij belangrijk hormoon. Zo onderdrukt cortisol de immuunrespons, waardoor bijvoorbeeld ‘Iceman’ Wim Hof het zeventig minuten kan uithouden in een bak met ijsklontjes. Cortisol zorgt ervoor dat we minder bang zijn, waardoor we sneller leren omgaan met angst. Een goed voorbeeld is hoogtevrees. Een extra dosis cortisol voorkomt dat we bang zijn om een hoge trap te beklimmen.

Normaal gesproken laat ons lichaam cortisol vrij wanneer we gestrest zijn. Hierdoor kunnen we beter omgaan met de situatie. Maar nu blijkt dat empatische stress dus ook mogelijk is. Ook al bevinden wij ons niet in een stressvolle situatie, er naar kijken is voldoende om het stresshormoon aan te maken.

Mensen die zelf vrij relaxt zijn, komen op één of andere manier in aanraking met gestreste mensen en kunnen hierdoor zelf gestrest worden.

Stresstest
De Duitse onderzoekers onderwierpen de proefpersonen aan een stresstest. Tijdens deze test moesten de proefpersonen verschillende taken en interviews verrichten, terwijl twee analisten hun prestaties analyseerden. Slechts vijf procent van de proefpersonen bleef kalm, de andere 95% kreeg te maken met verhoogde cortisolwaarden.

Toeschouwers werden gestrest
Een andere groep proefpersonen keek toe. Een kwart van de toeschouwers kreeg echter óók te maken met een significante toename van cortisol. Dit effect trad vooral op wanneer de toeschouwer en de deelnemer van de stresstest partners waren (40%), maar ook bij wildvreemden is een toename van cortisol bij toeschouwers merkbaar (10%). Hoeveel toeschouwers stress ervaren, is niet alleen afhankelijk van de onderlinge relatie, maar ook van de locatie. Wanneer toeschouwers meekeken achter glas was het aantal personen met verhoogde cortisolwaarden hoger dan wanneer de stresstest werd uitgezonden op een televisiescherm.

Stress in de maatschappij
Dit onderzoek biedt belangrijke informatie voor de gezondheidszorg. In de huidige maatschappij ervaren veel mensen stress. De druk om te presteren op allerlei terreinen ligt immers heel hoog. Hierdoor ontstaan psychische problemen als een burn-out, depressie of angst. Mensen die zelf vrij relaxt zijn, komen op één of andere manier in aanraking met gestreste mensen en kunnen hierdoor zelf gestrest worden. Kortom, er kan een sneeuwbaleffect ontstaan. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen hoe stress wordt overgedragen en hoe de mogelijk negatieve invloed van stress op omstanders kan worden teruggedrongen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd