Stukjes Chinese Muur buiten China gevonden

Onderzoekers hebben in de Gobi-woestijn, net buiten China de resten van een vergeten deel van de Chinese Muur aangetroffen en bestudeerd.

Iedereen kent natuurlijk de Chinese muur: het verdedigingswerk waar verschillende dynastieën op rij aan werkten. Nog regelmatig worden stukjes van de muur herontdekt. En nu hebben onderzoekers weer zo’n bijzondere vondst gedaan en wel net buiten China.

Mongolië
De onderzoekers kwamen de muur met behulp van Google Earth op het spoor. Aan schaduwen op de satellietbeelden konden de onderzoekers aflezen dat de muur op sommige plaatsen verrassend hoog was. Helaas lagen die plaatsen heel dicht bij de grens tussen Mongolië en China: een gebied waar vreemdelingen niet welkom zijn. Maar de onderzoekers trokken de stoute schoenen aan en kregen uiteindelijk toestemming om in het gebied onderzoek te doen naar de muur. “Volgens het leger waren wij de eerste vreemdelingen die het gebied bezochten,” vertelt onderzoeker William Lindesay aan Scientias.nl.

Resten van de muur. Foto: William Lindesay.
Een echte muur
En het was het allemaal waard, want de onderzoekers vonden een echte muur. Deze maakte deel uit van de Muur van Genghis Khan. “Voorheen hebben wetenschappers in verschillende delen van Mongolië resten van de zogenoemde ‘Muur van Genghis Khan’ gevonden, maar dat waren kleine heuveltjes, amper hoger dan hun omgeving.” Lindesay en zijn team vonden een ‘echte muur’. Op sommige plaatsen is deze maar liefst 2,5 meter hoog.

Han
Hoewel de muur de naam van Genghis Khan draagt, is het niet aannemelijk dat hij de muur ook bouwde. “Genghis Khan was een veroveraar, geen verdediger en het lijkt erop dat zijn naam in Mongolië als een soort ‘merknaam’ aan allerlei zaken wordt gegeven.” Zo wordt Genghis Khan geëerd. Maar wie bouwde de muur dan? “Ik denk dat deze oorspronkelijk tijdens de Han-dynastie, omstreeks 115 voor Christus werd gebouwd, maar de bouw werd niet afgerond: wachttorens ontbreken namelijk.”

Leeftijd
De onderzoekers hebben de muur ook gedateerd. Opvallend genoeg blijken sommige delen van de muur uit de periode tussen 1040 en 1160 na Christus te stammen. “Dat wijst erop dat de muur zo’n 1000 jaar na de bouw ervan werd herbouwd. Dat gebeurde vaak: muren werden door nieuwe dynastieën gerecycled.” Mogelijk was het de Westelijke Xia-dynastie die de muur herbouwde. En dat is verrassend. Men dacht namelijk dat deze dynastie geen muren bouwde.

William Lindesay bij een stuk van de muur. Foto: James Lindesay.

Buiten China
Lindesay is er zeker van dat de muren deel uitmaakten van de Chinese verdedigingswerken. “De Han- en Westelijke Xia-dynastie heersten over land dat ver ten noorden van de huidige Chinese grens ligt, dus ook al bevinden de muren zich nu buiten China, dat wil nog niet zeggen dat het geen Chinese Muren zijn. Het zijn gewoon Chinese Muren buiten China.”

De vondst is bijzonder. Toch hoeft dit deel van de muur geen hordes toeristen te verwachten, zo voorspelt Lindesay. “Ik verwacht dat het onbezocht zal blijven.”

Bronmateriaal

Persbericht: British Researcher Evidences Unknown Dynastic Great Wall -- Outside of China
Interview met William Lindesay.
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door William Lindesay.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd