Suiker: het nieuwe plastic?

Britse wetenschappers hebben plastic verpakkingen ontworpen die bestaan uit suiker. Hierdoor is het plastic volledig afbreekbaar en kan het zo thuis op de composthoop. De onderzoekers gebruikten suiker uit snelgroeiende bomen en grassen en transformeerden het tot een groot molecuul: polymeer. Dat is zeer geschikt voor het maken van plastic.

Er zijn wel meer soorten plastic van natuurlijke materialen op de markt. Zo slaagden onderzoekers er eerder al in om plastic verpakkingen uit mais te maken. Dit plastic wordt echter – in tegenstelling tot de nieuwste ontdekking – langzaam afgebroken. ‘Gewoon’ plastic wordt gemaakt van olie en het kan honderden jaren duren voordat het vergaan is. Het plastic uit suiker doet er slechts enkele maanden over.

Volgens Charlotte Williams, één van de ontwikkelaars van het plastic kan de nieuwe verpakking binnen vijf jaar worden ingevoerd. “De ontwikkeling van het materiaal is veelbelovend en ik denk dat de technologie binnen twee tot vijf jaar gebruikt kan worden.”

Zo’n zeven procent van de wereldwijde olie- en gasvoorraden wordt nu benut om plastic te maken. Het gaat dan om zo’n 150 miljoen ton per jaar. De basisstof van het nieuwe plastic – suiker – kan gemakkelijk uit bomen en planten gewonnen worden. De bomen en grassen worden namelijk toch niet benut voor voedsel en hebben weinig ruimte nodig om te groeien.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd