Suiker maakt antibiotica effectiever

Door antibiotica te combineren met suiker kan een bacteriële infectie de medicatie niet meer voor het lapje houden, zo toont onderzoek aan.

De onderzoekers baseren hun conclusies op een experiment onder muizen met een urineweginfectie. De dieren werden behandeld met antibiotica, maar reageerden daar niet op. Vervolgens kregen ze antibiotica en suiker toegediend. Nu werd 99,9 procent van de bacteriën gedood.

Infectie
Er zijn nogal wat infecties die veroorzaakt worden door bacteriën waarop antibiotica weinig vat heeft. Deze bacteriën zijn niet resistent, maar beschikken over genetische mutaties die ze beschermen tegen de medicatie. De bacteriën overleven een antibioticabehandeling door net te doen alsof ze dood zijn. Hun stofwisseling wordt stilgelegd en ze nemen dus geen antibiotica tot zich.

WIST U DAT…

Eten
Maar als er ook suiker wordt toegediend, kunnen de bacteriën de verleiding niet weerstaan. Ze worden wakker en beginnen te eten. De antibiotica krijgt zo de kans om de bacteriën te doden.

TBC
De kans is groot dat chronische bacteriële infecties kunnen worden behandeld door antibiotica in combinatie met suiker toe te dienen, zo stellen de wetenschappers. Zo zou TBC, maar ook stafylokokken kunnen worden aangepakt.

Fructose
Overigens werkt de suiker alleen bij aminoglycosiden, een specifieke vorm van antibiotica. En wat de suiker betreft: dat is afhankelijk van de infectie. Zo kan stafylokokken bijvoorbeeld alleen worden bestreden met fructose.

Nader onderzoek moet uitwijzen of de methode ook voor mensen werkt. Het onderzoek is terug te vinden in het blad Nature.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd