Suikerbelasting op frisdrank zal leiden tot een miljoen minder gaatjes

Het gebit van jonge meisjes blijft zes jaar langer vrij van gaatjes, bij jongens is dat zelfs negen jaar.

Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door het Radboudumc. Zij bogen zich over de gevolgen van een eventuele suikerbelasting. Zullen mensen bij de invoering van zo’n maatregel bijvoorbeeld minder of andere drankjes nuttigen? En wat voor effect heeft die omschakeling op het aantal gaatjes in onze tanden en kiezen?

Verhoging
Uit de resultaten blijkt dat een verhoging van de belasting op frisdrank inderdaad een groot effect teweegbrengt. Hoewel in eerste instantie minder obesitas en diabetes vaak gehoorde argumenten zijn voor de invoering van een suikerbelasting op zoete frisdranken, blijkt dat het ook zeker voordelen heeft op de kwaliteit van ons gebit. Een extra belasting van twintig procent heeft al groots effect, zo stellen de onderzoekers.

Meer weten over zoetstoffen?
Zoetstoffen kom je niet tegen in de schappen van de supermarkt. Ze duiken ook regelmatig op in verhitte discussies, waarbij de zoetstoffen er lang niet altijd even goed vanaf komen. Zo zouden ze dik maken, de eetlust veranderen en zelfs ronduit gevaarlijk zijn. Meer weten over de feiten en fabels rond zoetstoffen? Lees dan ook eens dit achtergrondartikel dat eerder op Scientias.nl verscheen.

Cijfers
De onderzoekers namen de Nederlandse situatie in hun onderzoek als uitgangspunt. “We hebben berekend dat een verhoging een miljoen minder gaatjes oplevert,” zegt onderzoeker Milica Jevdjevic. “De gemiddelde Nederlander krijgt er twee extra gaatjesvrije jaren bij.” Maar bij kinderen tussen de 6 en 12 jaar is er zelfs nog een groter effect te noteren. “Het gebit van meisjes blijft door de belasting zes jaar langer gaatjesvrij,” stelt Jevdjevic. “Bij jongens is dat zelfs negen jaar.”

Frisdrank
Frisdranken bevatten vrijwel altijd veel suiker en calorieën. Hierdoor neemt de kans op obesitas en diabetes toe. Maar de suikers die in frisdranken verstopt zit, zorgen ook voor meer gaatjes in onze tanden. Wereldwijd kampen meer dan 2,5 miljard mensen met gebitsproblemen. Dit kan erg vervelend zijn en de kwaliteit van leven verminderen. Ook kan het nare gevolgen hebben voor het sociaal functioneren en leiden tot aanzienlijke gezondheidsproblemen. Bovendien levert het ook een behoorlijke economische belasting voor de maatschappij op.

Volgens de onderzoekers zitten er dan ook zeker voordelen aan de belastingmaatregel. “De administratieve lasten voor invoering en invordering van de belasting schatten we in op ruim 37 miljoen,” zegt Jevdjevic. “Hier staat een belastingopbrengst tegenover van bijna 3,5 miljard. Bovendien zal de maatregel een besparing opleveren aan tandartskosten, doordat er minder ingrepen nodig zijn.”

Bronmateriaal

"Miljoen gaatjes minder door belasting op frisdrank" - Radboudumc

Afbeelding bovenaan dit artikel: geralt / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd