Suikerdrankjes verantwoordelijk voor 180.000 doden per jaar

cola

Cola, sinas, vruchtensappen en andere suikerdrankjes eisen veel slachtoffers. Onderzoekers beweren in een paper in het wetenschappelijke journaal Circulation dat wereldwijd 184.000 volwassenen per jaar overlijden aan de consumptie van suikerdrankjes.

In het paper beschrijven de wetenschappers van de Tufts universiteit dat deze 184.000 volwassenen uiteindelijk sterven aan diabetes (133.000 p/jaar), een hart- en vaatziekte (45.000 p/jaar) of kanker (6.450 p/jaar). Ongeveer driekwart van de slachtoffers woont in ontwikkelingslanden. In de top drie staan landen als Mexico (405 doden per miljoen inwoners per jaar), Zuid-Afrika (153 doden) en Marokko (138 doden).

Nederland en België
Hoewel Nederland en België niet worden genoemd, zullen we waarschijnlijk in dezelfde categorie vallen als landen als Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Polen en Italië. Dit betekent dat er jaarlijks in de Lage Landen ongeveer 30 tot 50 mensen per miljoen inwoners sterven aan de gevolgen van overconsumptie van suikerdrankjes.

Puur vergif?

Het is een trend om suiker ‘vergif’ te noemen, maar dit is onterecht. “Een kleine hoeveelheid suiker is helemaal niet erg”, vertelt Fred Brouns, hoogleraar Health Food Innovation, verbonden aan de Universiteit Maastricht, aan Scientias.nl. “Natuurlijk is dit heel verwarrend voor de consument. Er wordt maar geschreeuwd: je moet dit, je mag dat. En het is allemaal angstmakerij.”

Berekening
Het is natuurlijk erg lastig om te berekenen hoeveel mensen sterven aan suikerdrankjes, omdat het consumeren van een suikerdrankje geen ziekte is en het dus moeilijk is om een direct verband te vinden tussen sterftecijfers en consumptie van suikerdrankjes. De onderzoekers verzamelden gegevens over ziekten in 2010 en berekenden vervolgens het directe effect op basis van de antwoorden van een vragenlijst die is ingevuld door ruim 600.000 mensen. De drankjes die het onderzoeksteam schaarde onder ‘suikerdrankjes’ waren frisdranken, vruchtensappen, energiedrankjes, ijsthee met toegevoegde suikers en huisgemaakte suikerdrankjes.

“Te sensationeel”
Het paper is in 2013 in abstracte vorm gepresenteerd aan de Amerikaanse Hartstichting, maar werd toen geweigerd omdat het te sensationeel was. De auteurs bleven echter achter hun onderzoeksresultaten staan. Het onderzoek is uiteindelijk toch door peers beoordeeld en verschijnt morgen in Circulation.

Alternatieven
De onderzoekers adviseren om suikerdrankjes te vervangen door 100% vruchtensap, water of melk.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd