De suikertaks werkt, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie

Door suikerhoudende dranken extra te belasten, kan obesitas, diabetes type 2 en tandbederf worden teruggedrongen, zo wijst onderzoek uit.

Door de prijs van suikerhoudende met 20 procent te verhogen, gaan mensen er echt minder van consumeren, concludeert de Wereldgezondheidsorganisatie. En dat betekent dat mensen minder ‘vrije suikers’ en calorieën binnenkrijgen en minder mensen te maken krijgen met overgewicht, obesitas, diabetes en tandbederf.

Vrije suikers
Wanneer we het over ‘vrije suikers’ hebben, hebben we het over monosacharosen (zoals glucose en fructose) en disachariden (zoals tafelsuiker) die aan voedsel en dranken worden toegevoegd en suikers die van nature aanwezig zijn in bijvoorbeeld fruitsappen en honing. “De consumptie van vrije suikers, waaronder producten zoals suikerhoudende dranken, levert een enorme bijdrage aan de wereldwijde toename van het aantal mensen met obesitas en diabetes,” stelt onderzoeker Douglas Bettcher. “Als overheden producten zoals suikerhoudende dranken belasten, kunnen ze het lijden verminderen en levens redden.”

Obesitas en diabetes

In 2014 was meer dan 1 op de 3 volwassenen wereldwijd te zwaar. Naar schatting leden in 2015 zo’n 42 miljoen kinderen onder de vijf jaar aan overgewicht of obesitas (in 2000 waren dat er nog 31 miljoen). Bijna de helft van deze kinderen leeft in Azië, een kwart in Afrika. Ook het aantal mensen met diabetes stijgt: van 108 miljoen in 1980 naar 422 miljoen in 2014. In 2012 eiste de ziekte nog 1,5 miljoen levens.

Niet nodig
“Qua voedingswaarde hebben mensen geen suiker nodig in hun dieet,” stelt dr. Francesco Branca, eveneens verbonden aan de Wereldgezondheidsorganisatie. “Als mensen toch vrije suikers consumeren, dan adviseert de WHO de inname onder de tien procent van hun totale energiebehoefte te houden en onder de vijf procent voor aanvullende gezondheidsvoordelen.”

Zout en vet
Volgens de WHO is het extra belasten van voedsel rijk aan verzadigde vetten en zout ook veelbelovend. Ook hiervoor zou gelden dat mensen door stijgende prijzen minder consumeren. Natuurlijk erkent de WHO dat het publiek doorgaans niet enthousiast is over zoiets als een suiker- of vettaks. Dat kan wellicht worden veranderd door de extra opbrengsten die deze belastingen met zich meebrengen in de gezondheidszorg te stoppen.

Subsidie
Overigens is extra belasting heffen niet de enige manier waarop mensen aangemoedigd kunnen worden om gezonder te eten. Subsidies voor gezond voedsel – zoals fruit en groente – waardoor de prijs met 10 tot 30 procent daalt, zouden ertoe leiden dat mensen meer groente en fruit gaan consumeren.

Verschillende landen hebben de afgelopen jaren geëxperimenteerd met het belasten van ongezond voedsel. Zo betaal je in Mexico accijns op niet-alcoholische suikerhoudende dranken. En moet je in Hongarije extra belasting betalen als je verpakte producten die rijk zijn aan suiker, zout of cafeïne koopt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd