Superbacterie-gen duikt op in de Arctische bodem

Hoe komt het gen op één van de meest afgelegen plekken op aarde terecht?

Onderzoekers verzamelden enkele grondmonsters in de Kongsfjorden-regio van Spitsbergen en troffen in die grond het blaNDM-1-gen aan. Dit is een zogenoemde ARG: een Antibiotic-Resistant Gene, oftewel een gen dat microben resistent maakt voor antibiotica. Er zijn meerdere van deze ARG’s, maar blaNDM-1 is met name een geniepig exemplaar. Het gen codeert voor het enzym NDM-1 dat bacteriën resistent maakt tegen vrijwel alle bekende antibiotica. Het gen werd een paar jaar geleden voor het eerst in India aangetroffen, maar duikt nu dus bijna 13.000 kilometer verderop, in Arctische gebieden, op.

Fagen

Nu steeds meer bacteriën resistent raken voor antibiotica, moeten we op zoek naar alternatieve behandelingen. Daarbij wordt onder meer gekeken naar fagen. Kunnen zij onze redding zijn? Lees er hier alles over!

Verspreiding
“Minder dan drie jaar na de eerste detectie van het blaNDM-1-gen in oppervlaktewateren in Indiase steden, vinden we het gen duizenden kilometers verderop in een gebied dat minimaal door mensen beïnvloed wordt,” stelt onderzoeker David Graham. “Dat het gebieden zoals het Arctisch gebied binnen is geslopen, benadrukt nog eens hoe snel en verreikend de verspreiding van antibioticaresistentie is.”

131 ARG’s
Naast blaNDM-1 hebben onderzoekers in de Arctische bodem nog eens 130 andere ARG’s gedetecteerd. “De resistentiegenen die we gedetecteerd hebben, worden geassocieerd met negen belangrijke klassen antibiotica, waaronder aminoglycoside, marcoliden en Bètalactamantibiotica die gebruikt worden om een breed scala aan infecties te bestrijden.” De onderzoekers verzamelden in totaal 40 grondmonsters op acht verschillende plekken in Kongsfjorden. In alle monsters werd een gen aangetroffen dat de bacterie achter tuberculose multiresistent maakt. En blaNDM-1 dook op in meer dan 60% van de verzamelde grondmonsters.

Uitwerpselen
Maar hoe komen deze superbacterie-genen nu in één van de meest afgelegen plekken op aarde terecht? De onderzoekers vermoeden dat ze in de uitwerpselen van vogels en andere wilde dieren zitten en zo in het Arctisch gebied zijn afgezet. Ook menselijke bezoekers aan het gebied kunnen de superbacterie-genen hier hebben gebracht.

Antibioticaresistentie is een groot probleem dat onder meer bestreden kan worden door het gebruik van antibiotica terug te dringen. Meer inzicht in de wijze waarop antibioticaresistentie zich verspreidt, is echter ook belangrijk. “De enige manier waarop we deze strijd kunnen winnen, is door alle wegen die leiden tot antibioticaresistentie te begrijpen,” aldus onderzoeker Clare McCann.

Bronmateriaal

"'Superbug gene' found in one of the most remote places on Earth" - Newcastle University (via Eurekalert)
Afbeelding bovenaan dit artikel: geralt / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd