Superbacterie NDM-1 verspreidt zich razendsnel

De ziekteverwekker NDM-1 is al in dertien Europese landen opgedoken. 77 mensen zijn tot nu toe geïnfecteerd met het antibiotica-resistente enzym, waarvan zeven personen zijn overleden. Dit meldt het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) vandaag. De New Delhi Metallo-beta-lactamase maakt bacteriën resistent voor veel antibiotica.

Het enzym komt oorspronkelijk uit landen als India en Pakistan. Toch kan het enzym ook Europeanen besmetten, die bijvoorbeeld een cosmetische behandeling ondergaan in een Aziatische kliniek. De meeste Britse patiënten beweren dat ze onlangs naar India of Pakistan reisden voor een medische behandeling.

“Het NDM-1-probleem kan gaan uitgroeien tot iets groots”, zegt professor David Livermore van het Health Protection Agency.”De kans is groot dat NDM-1 wereldwijd verspreid wordt. Er is geen antibiotica om het enzym tegen te houden. Dit is het einde van de weg.”

“Mensen noemen deze NDM-1 een superziekteverwekker. Maar ik denk dat het meer is”, vindt Dominique Monnet van de ECDC. “We praten hier over een supersuperziekteverwekker.”

OP DE HOOGTE

Wilt u een e-mail ontvangen als er nieuws is over NDM-1? Dat kan! Schrijf uzelf in voor de NDM-1 feed!

Carbapenems
Een bacterie met dit enzym is niet te stoppen. Er worden wel vaker bacteriën gevonden die resistant zijn tegen bepaalde antibiotica, maar dan gebruiken wetenschappers carbapenems. Carbapenems doden bacteriën en zijn zeer effectief. Toch is het enzym NDM-1 daar ook resistant tegen.

Niet te stoppen
Het kan natuurlijk zijn dat er binnenkort nieuwe antibiotica worden ontdekt, maar dan kan het al te laat zijn. Voorlopig liggen er weinig antibiotica op de schappen om het enzym te stoppen. Een bacterie met dit enzym kan uitgroeien tot een ‘superbacterie’.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd