Superbrein is niet voor mens weggelegd

Computers kunnen alsmaar slimmer worden, maar wij mensen niet, zo blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek.

De onderzoekers baseren hun conclusie op een analyse van verschillende studies. Zo richtten ze zich bijvoorbeeld op onderzoek dat is uitgevoerd onder mensen met autisme. Ook bestudeerden ze onder meer onderzoeken naar Ritalin.

Niet steeds slimmer
Op basis van al die onderzoeken moeten ze concluderen dat wij mensen niet steeds slimmer kunnen worden. Op een gegeven moment is de maat gewoon vol. Neem mensen met een uitzonderlijk goed geheugen of een bijzonder hoog IQ. Zij hebben een brein dat beter werkt dan gemiddeld, maar dat komt met een prijs. Opvallend vaak ondervinden zulke mensen bijvoorbeeld hinder van autisme.

WIST U DAT?

…een gewelddadig spel ons brein kan veranderen?

Ritalin
Nog zo’n mooi voorbeeld vonden de onderzoekers in studies naar Ritalin. Dit medicijn helpt mensen die zich niet goed kunnen concentreren om zich beter te focussen. En met succes. Maar wanneer mensen zonder aandachtsproblemen dit medicijn slikken dan ondervinden zij daar geen voordeel van. Blijkbaar kunnen we ons brein niet maar blijven opkrikken: op een gegeven moment houdt het gewoon op.

Koffie
En zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen. Neem bijvoorbeeld mensen die koffie drinken om zo alerter te worden. Ze krijgen de alertheid ervoor terug, maar leveren er ook iets voor in. Ze worden bijvoorbeeld angstiger.

De maat is vol
Blijkbaar kunnen wij mensen best wel slimmer worden, maar op een gegeven moment is de maat vol. En als we dat punt bereikt hebben en erover heen gaan dan moeten we dingen gaan inleveren.

Het onderzoek verklaart waarom de mensheid ondanks al die jaren evolutie op dit moment niet slimmer is. Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Current Directions in Psychological Science.

Bronmateriaal

"Human brains unlikely to evolve into a “supermind” as price to pay would be too high" - Warwick.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Nicolas Rougier (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd