Supermaan schittert aan de hemel

Misschien heb je geluk gehad en de supermaan met eigen ogen kunnen aanschouwen. Zoniet, dan maken deze foto’s het misschien goed!

Gisterenavond en afgelopen nacht was het dan zover: de supermaan gaf acte de présence. Misschien heb je ‘m gezien. Misschien gooide bewolking roet in het eten. Of misschien ben je het compleet vergeten. En dat is pech hebben, want de volgende supermaan laat weer even op zich wachten. Maar gelukkig…hebben we de foto’s nog! Enjoy!

Met de Sojoez
Deze prachtige foto werd gemaakt in Kazachstan. Je ziet hier een Sojoez-raket op het lanceerplatform staan. Later deze week zal de raket – met aan boord drie astronauten – naar het ISS vertrekken. Maar voor die tijd poseert de Sojoez nog mooi even met de supermaan.

Afbeelding: NASA / Bill Ingalls.
Afbeelding: NASA / Bill Ingalls.

In Washington
Nog zo’n prachtige foto, gemaakt in Washington. Deze keer zien we de supermaan naast het Martin Luther King Jr Memorial schitteren.

Afbeelding: NASA / Bill Ingalls.
Afbeelding: NASA / Bill Ingalls.

En wat dacht je van dit kiekje, gemaakt in ons eigen kikkerlandje? Fotograaf Jeffrey Groeneweg maakte het fraaie kiekje in Maasdam.

Afbeelding: Jeffrey Groeneweg.
Afbeelding: Jeffrey Groeneweg.

Eerder deze week kon je op Scientias.nl al lezen dat we van een supermaan spreken als aan twee eisen wordt voldaan: het is volle maan en de maan staat relatief dicht bij de aarde. De baan die de maan rond de aarde trekt, is namelijk een klein beetje ovaalvormig. Hierdoor is de afstand tussen de aarde en de maan niet altijd even groot. Wanneer het moment waarop deze het dichtst bij de aarde staat, samenvalt met het moment waarop het volle maan is, spreken we dus van een supermaan. Op zo’n moment lijkt de maan tot wel veertien procent groter en tot wel dertig procent helderder.

Afbeelding: Catalin Paduraru (via NASA).
Afbeelding: Catalin Paduraru (via NASA).

Dat zijn aardige percentages, maar toch is de maan nu niet opvallend veel groter dan anders, zoals ook uit het plaatje hierboven blijkt. Links zie je een supermaan en rechts een zogenoemde micromaan: dat is een volle maan die het verst van de aarde verwijderd is. Dat de supermaan op de foto’s hierboven toch zo indrukwekkend groter lijkt te zijn dan anders, komt natuurlijk doordat deze zo mooi met andere objecten is gefotografeerd. Of zoals astrofysicus Neil deGrasse Tyson gisteren fijntjes opmerkte op Twitter: “De supermaan van vanavond is super ten opzichte van de volle maan in oktober als je denkt dat een pizza van 16,05 inch (40,767 cm, red.) super is ten opzichte van een pizza van 16 inch (40,64 cm, red.)” Of het nu allemaal een beetje tussen de oren zit of niet: zo’n supermaan blijft toch prachtig om te zien.

Bronmateriaal

NASA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd