Supernova-explosie blijkt toch niet zo’n verrassing

supernovarestant

Nieuw onderzoek bewijst dat een supernova-explosie te voorspellen is. Kort voordat een supernova explodeert, stoot deze flinke hoeveelheden materie uit. Zo verraden sterren dus dat ze op exploderen staan.

Dat schrijven wetenschappers van het Carnegie Institution for Science in het blad Nature. Wetenschappers vermoeden al langer dat sterren een ‘waarschuwing’ afgeven alvorens ze exploderen, maar nu is daar echt bewijs voor gevonden. De onderzoekers hebben het namelijk voor het eerst zien gebeuren.

Materie
De onderzoekers bestudeerden de supernova SN2010mc. De ster stootte op een gegeven moment een honderdste van een zonsmassa aan materie uit. Veertig dagen later explodeerde de ster.

WIST U DAT…

Korte tijd
De onderzoekers zijn er verbaasd over dat de ster slechts veertig dagen voor deze explodeerde een ‘waarschuwing’ afgaf. “Dat is een extreem kleine fractie van het tien miljoen jaar durende leven van een ster,” stelt onderzoeker Mansi Kasliwal.

Modellen wijzen erop dat de kans dat de uitstoot van materie en de explosie geen verband met elkaar houden, slechts 0,1 procent is. De onderzoekers durven dan ook wel te stellen dat het mogelijk is om een supernova-explosie te voorspellen. En dat is goed nieuws. “Door de explosie te voorspellen kunnen we deze live volgen.”

Bronmateriaal

"Forecasting a Supernova Explosion" - Carnegiescience.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / ESA / HEIC / The Hubble Heritage Team (STScI/AURA).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd