Supernovarestant krijgt passende bijnaam: zeekoe

supernovarestant

Wetenschappers hebben nieuwe beelden gemaakt van een 20.000 jaar oud supernovarestant. De nieuwe foto’s geven een nog beter beeld van het restant en laten zien dat het wel heel sterk lijkt op een zeekoe. En dus is het restant nu een bijnaam rijker.

Onderzoekers brachten het supernovarestant W50 met behulp van de Karl G. Jansky Very Large Array (VLA) in beeld. De beelden kunnen ons nog meer vertellen over de geschiedenis van W50.

W50 ontstond toen een enorme ster zo’n 20.000 jaar geleden explodeerde. Daarbij kwamen gassen vrij die een soort bubbel vormden. In het hart van de bubbel bevindt zich waarschijnlijk een zwart gat dat gas steelt van een nabijgelegen ster.

Toen de beelden van het supernovarestant binnen kwamen rollen, viel het direct op hoe sterk W50 eigenlijk op een zeekoe lijkt. Zeekoeien grazen ongeveer acht uur per dag. De rest van de dag gebruiken ze om te rusten: ze liggen dan op hun rug, met hun flippers over elkaar gevouwen. Die positie van de zeekoeien doet sterk denken aan W50.

Maar er zijn meer overeenkomsten. Boten die te dicht bij de zeekoeien in de buurt komen, kunnen met hun propellers grote littekens op de zeekoeien veroorzaken. Ook W50 heeft ‘littekens’: boogjes die veroorzaakt worden door de krachtige jets die uit het zwarte gat komen zetten. Al met al voldoende reden om W50 officieel aan een bijnaam te helpen: de zeekoe-nevel.

Zoek de verschillen! Foto's: NRAO/AUI/NSF, K. Golap, M. Goss; NASA’s Wide Field Survey Explorer (WISE) en Tracy Colson.
Zoek de verschillen! Foto’s: NRAO/AUI/NSF, K. Golap, M. Goss; NASA’s Wide Field Survey Explorer (WISE) en Tracy Colson.

Bronmateriaal

"A Microquasar Makes a Giant Manatee Nebula" - NRAO.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NRAO / AUI / NSF, K. Golap, M. Goss; NASA’s Wide Field Survey Explorer (WISE).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd