Superproevers eten sneller ongezond

Wetenschappers van de Penssylvania staatsuniversiteit denken dat bepaalde mensen meer risico lopen om ongezond te eten. Zogenaamde superproevers zijn in staat om bepaalde smaken nog beter te proeven en hebben daarom een grotere voorkeur voor zout eten dan normale mensen.

Superproevers proeven bitter, zoet en zout nog beter dan normale mensen. Het is dus heel goed mogelijk dat een superproever een bepaald levensmiddel minder lekker of juist lekkerder vindt dan een normale proever.

Neem bijvoorbeeld zoutarme kaas. Dit soort kaas is gezonder dan kaas met veel zout. Toch is er niet genoeg zout in de kaas om de bittere smaak van het rijpen te verbergen. Aangezien een superproever sneller in staat is om het bittere signaal op te pikken, zal hij eerder geneigd zijn om zoute kaas te kopen.

Aan de andere kant zijn superproevers minder snel geneigd om zout toe te voegen aan eten, omdat ze de zoutsmaak beter proeven dan normale mensen. Toch maakt dit volgens de onderzoekers niet heel veel uit. “Het meeste zout dat we consumeren zit al in eten verwerkt”, zegt onderzoeker John Hayes. “Dat komt niet uit een zoutmolentje.”

Het nuttigen van veel zout is slecht voor het menselijk lichaam. De bloeddruk stijgt en de kans op een beroerte wordt groter.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd