Syrië doet mee met klimaatakkoord en maakt van VS nu officieel een buitenbeentje

Het grootse Amerika van Trump is nu nog het enige land dat zich tegen het akkoord verzet.

Op dit moment is in Bonn (Duitsland) een klimaattop bezig. Het doel? Het klimaatakkoord dat twee jaar eerder in Parijs door 195 landen werd ondertekend, handen en voeten geven. In 2015 beloofden al die landen namelijk om alles in het werk te stellen de opwarming van de aarde tot maximaal 2 graden te beperken en er zelfs alles aan te willen doen de opwarming niet boven de 1,5 graad Celsius uit te laten komen. Maar aan beloftes alleen hebben we natuurlijk niks. Er zullen keiharde afspraken gemaakt moeten worden met betrekking tot onder meer de uitstoot van broeikasgassen om die beloftes binnen bereik te houden. En daartoe komen de landen deze week dus opnieuw bij elkaar.

Syrië
En een eerste voorzichtige doorbraak lijkt nu een feit. Want zojuist is bekend geworden dat Syrië zich ook hard gaat maken voor het klimaat.

Iedereen doet mee..
Syrië behoort tot een select gezelschap. Het land was in 2015 namelijk één van de weinige landen die geen handtekening onder het Parijse klimaatakkoord zetten. Naast Syrië deed alleen Nicuragua niet mee. Het laatstgenoemde land kwam vorige maand al op zijn schreden terug. En nu is dus ook Syrië van de partij.

..behalve de VS
En daarmee is de VS nu officieel een buitenbeentje geworden. Het land zette in 2015 weliswaar een handtekening onder het Parijse klimaatakkoord, maar wil er sinds de nieuwe president Donald Trump de scepter zwaait graag van onderuit. En daarin staat het land nu dus officieel helemaal alleen.

Wat doet dat met Trump?
Of die nieuwe buitenbeentjes-status Trump op andere gedachten zal brengen? Het is twijfelachtig. Hij vond het klimaatakkoord oneerlijk en een bedreiging voor de Amerikanen en hun economie. Eerder zette de president al het mes in de beurzen voor klimaat- en milieuonderzoek en hij heeft nooit onder stoelen of banken gestoken een echte klimaatscepticus te zijn.

Wat betekent dat nu heel concreet voor het klimaat? Want de VS is een behoorlijke vervuiler. Onderzoekers hopen dat andere landen hun verantwoordelijkheid zullen nemen. En daarbij kan de afwezigheid van de VS zelfs een zegen blijken te zijn. “Wereldwijd leiderschap op het gebied van klimaatverandering wordt nu gedeeld door China, Europa, maar ook India, Brazilië en andere opkomende economieën. Nu de VS niet langer aan de tafel zit tijdens het implementeren van het klimaatakkoord, is het gemakkelijker om vooruitgang te boeken dan wanneer een vijandige Amerikaanse regering er wel bij is,” vertelde onderzoeker Frank Jotzo, directeur van het Centre for Climate Economics & Policy aan de Australian National University, eerder dit jaar in reactie op het nieuws dat Trump niet meer mee wil doen. Anderen denken dat de VS zich nog wel bedenkt. Het duurt namelijk zeker wel een jaar of vier voor het land zich helemaal uit het akkoord heeft gewurmd en dan kan de situatie al wel eens heel anders zijn. “Zeker als de VS meer extreme gebeurtenissen ervaart die het begin van het Antropoceen kenmerken,” aldus professor Caroline Sullivan, verbonden aan Southern Cross University.

Wat er in de toekomst ook gebeuren gaat: voor nu is de VS een paria. En laten we eerlijk zijn: daar is niemand op lange termijn bij gebaat. “De wetenschap is duidelijk: als we onze atmosfeer blijven vervuilen met broeikasgassen, dan zal de klimaatverandering alleen maar erger worden,” stelde dr. Nerilie Abram van de Australian National University eerder dit jaar. “En hoe erger het wordt, hoe vernietigender en duurder het zal zijn. Alleen een kortzichtige regering zou deze feiten negeren.”

Bronmateriaal

Afbeelding bovenaan dit artikel: PIRO4D / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd