Tanganyikameer: het warmst in 1.500 jaar tijd

Het tweede oudste meer ter wereld, het Tanganyikameer, is op dit moment erg warm. Volgens wetenschappers is het meer in het oosten van Afrika de afgelopen 1.500 jaar nog nooit zo warm geweest als nu. Zij wijten het fenomeen aan de globale klimaatverandering en het broeikaseffect.

Onderzoekers maten in 2003 een gemiddelde temperatuur van 26 graden Celsius. Dit is zorgelijk voor de tien miljoen mensen, die om het meer wonen. De inwoners wonen in de vier armste landen ter wereld: Zambia, Tanzania, Congo-Kinshasa en Boeroendi. Zij zijn afhankelijk van de visvangst in het meer.

Jaarlijks wordt er ongeveer 200.000 ton vis uit het Tanganyikameer gehaald. “Als de gemiddelde temperatuur van het meer blijft stijgen, zal de hoeveelheid vis in het meer afnemen”, vertelt geoloog Jessica Tierney van de Brown universiteit. “Dit heeft invloed op de visindustrie.”

Het Tanganyikameer is na het Siberische Baikalmeer het diepste en oudste meer ter wereld. Het meer ontstond dertien miljoen jaar geleden en is 1,5 kilometer diep. Het meer werd voor het eerst ontdekt door Europeanen in 1858 toen de ontdekkingsreizigers Richard Burton en John Speke op zoek waren naar de bron van de rivier de Nijl. Speke zette daarna de zoektocht voort en vond de daadwerkelijke bron, het Victoriameer.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd