Tarantula rent harder als het warm is

tarantula

Als het warm is rent een tarantula 2,5 keer zo snel dan bij lagere temperaturen. Dit meldt een internationaal team van onderzoekers in het blad The Journal of Experimental Biology. Kom je deze harige spin in de tropen tegen? Zet het op een lopen!

Dit heeft ermee te maken dat een tarantula geen spieren in zijn poten heeft. In plaats daarvan pompt een vogelspin met een hoge druk hemolymfe (blauw bloed) door kanalen in de poten. De hemolymfe wordt door een tarantula ook gebruikt voor het transport van voedingsstoffen, afvalstoffen, hormonen, zuurstof en cellen.

Weg met die spinnenfobie

Onderzoekers tonen aan dat een therapie van slechts twee uur de reactie van ons brein op spinnen radicaal en blijvend kan veranderen.

Deze hydraulische vloeistof is misschien simpeler en lichter dan spieren, het is helaas wel erg gevoelig voor temperatuurveranderingen. Wanneer het 40 graden Celsius is, beweegt een tarantula 2,5 keer sneller dan bij een temperatuur van 15 graden Celsius. De onderzoekers vermoeden dat er bij lagere temperaturen minder hemolymfe in en uit de poten stroomt. Dit betekent dat de topsnelheid van tarantula’s wordt bepaald door hoe snel hymolymfe gepompt kan worden.

Overigens klinkt 2,5 keer sneller angstaanjagend, maar dat valt wel mee. Op een tropische dag heeft een tarantula een topsnelheid van 53 centimeter per seconde. Dit betekent dat deze spin in het meest gunstige geval bijna twee kilometer in een uur aflegt. Zelfs op een warme dag kan een mens de tarantula makkelijk ontlopen. Goed nieuws voor alle arachnofoben onder ons.

Bronmateriaal

"Tarantula coordination disintegrates in heat" - The Journal of Experimental Biology

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd