“Te veel informatie maakt ongelukkig”

Nederlandse internetpionier Jim Stolze zegt dat te veel informatie ongelukkig maakt. Hij heeft er zelfs een naam voor gevonden: infobesitas. De toevloed van informatie is namelijk sinds de komst van internet enorm toegenomen en overal ter wereld bereikbaar, zoals bijvoorbeeld via gsm en mail. Stolze vraagt zich echter af of dat wel goed is voor het welzijn van de mens.

De voormalig hoofdredacteur van Startpagina.nl en zodoende één van de pioniers van het internet in Nederland denkt dat internet niet goed is voor de welzijn van de mens en wil de bevolking waarschuwen voor de gevaren van te veel informatie, ofwel ‘infobesitas’, wat neerkomt op een ‘ziekelijke overdaad aan informatie’.

“Mensen checken meteen hun e-mail als ze ‘s ochtends opstaan,” zegt Stolze. “En dat nog voor u uw tanden poetst of koffie drinkt. Ook kijken mensen vaak op hun mobiele telefoon tijdens een gesprek. Als er ergens geen bereik is, wordt u vervolgens onrustig. Het bevredigen van die ‘informatiehonger’ wordt uiteindelijk een obsessie, en dat noem ik infobesitas.”

Stolze beweert dat infobesitas voor iedereen een reëel gevaar vormt indien ze toegang hebben tot het internet. Hij waarschuwt voor ‘information overload’, het gevoel dat de stortvloed aan informatie te veel voor iemand wordt. “Mensen voelen stress als ze te veel informatie tot zich nemen,” meent hij.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd