Technologie maakt handen overbodig

Vergeet de afstandsbediening, het toetsenbord, de spelletjesconsole en het meedeinen met de Wii. Fysiek bewegen is zóó 2009. Niet de handen, maar het brein heeft dan ook de toekomst. De Japanners geven dat idee handen en voeten door een samenwerking met mogelijk revolutionaire gevolgen aan te gaan.

Afgelopen maand vond in Hannover de jaarlijkse CeBit conferentie plaats. Een mooie gelegenheid voor het Berlijnse instituut van technologie om haar nieuwste stokpaardje te presenteren: de flipperkast. Dit exemplaar onderscheidde zich duidelijk van de vele miljoenen flipperkasten op aarde. Er zaten namelijk geen knopjes aan. Dat was ook niet nodig, want deze flipperkast werd rechtstreeks door het brein bestuurd.

EEG
De man achter de flipperkast hoefde zich enkel maar in te beelden welke bewegingen hij met zijn linker- en rechterhand wilde maken. Die gedachten werden door een elektro-encefalografie (EEG) vertaald en doorgestuurd naar de flipperkast.

Auto
Experimenten als deze zijn nog tamelijk incidenteel en nog niet op grote schaal toe te passen. Maar daar komt wellicht binnenkort verandering in. Japanse bedrijven – onder meer Toyota, Honda en Hitachi – en universiteiten hebben afgesproken samen aan vergelijkbare technologieën te gaan werken.

Airco
De eerste opdracht is het ontwikkelen van door gedachten bestuurde systemen in de auto. Wanneer de bestuurder denkt aan eten of drinken dan zoekt het navigatiesysteem automatisch een restaurant of café op. En wanneer de bestuurder ook maar bedenkt dat het iets te warm is in de auto, gaat de airco aan.

Of we binnenkort allemaal in zo’n door het brein bestuurde auto kunnen plaatsnemen, is afwachten. Ergens is het natuurlijk heel comfortabel, maar ook een beetje eng. We denken tenslotte allemaal wel eens aan dingen waarvan we liever niet hebben dat het direct gebeurt. En wat dan?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd