Technologie uit de ruimte houdt onze handen schoon

Jarenlang is er aan boord van het ruimtestation aan gewerkt en nu komt de (geperfectioneerde) technologie naar de aarde: plasma rekent af met dodelijke bacteriën.

Plasma is elektrisch geladen gas en blijkt prima in staat om bacteriën en virussen die ons ziek kunnen maken, te bestrijden. “Plasma biedt ons de mogelijkheid om ons eigen immuunsysteem aan te vullen,” vertelt onderzoeker Gregor Morfil.

Ziekenhuis
Al sinds 2001 wordt er aan boord van het ISS aan de technologie gewerkt. “Het is het langst lopende ruimte-experiment in de geschiedenis van de menselijke ruimtevaart,” benadrukt Morfil. En na al die experimenten komt de technologie nu terug naar de aarde. Morfil probeert – in nauwe samenwerking met ESA – de experimenten om te zetten naar de praktijk. En wel door een systeem te ontwikkelen voor ziekenhuizen waarbij handen met behulp van koude plasma worden gedesinfecteerd. Ziekenhuizen zijn zeker bij de methode gebaat, omdat gebleken is dat plasma ook in staat is om superbacteriën (bacteriën die niet of nauwelijks op antibiotica reageren) te doden.

WIST U DAT…

…wetenschappers een coating hebben ontwikkeld die afrekent met superbacteriën?

Thuis
De kans is echter groot dat het daar niet bij blijft. Het kan zomaar zijn dat de ruimtetechnologie straks ook uw huizen binnendringt. Koude plasma kan dan ook gebruikt worden om bijvoorbeeld tandenborstels of handen te desinfecteren. “Het (de technologie, red.) is geschikt voor heel veel praktische toepassingen: van handhygiëne tot voedselhygiëne, het desinfecteren van medische instrumenten, persoonlijke hygiëne en zelfs tandheelkunde.”

Maar ook in de ruimte blijft een rol weggelegd voor de technologie. Zo kan deze gebruikt worden om satellieten en ruimtecapsules grondig te desinfecteren. Daarmee weten we zeker dat ze geen aardse bacteriën naar bijvoorbeeld andere planeten brengen.

Handen desinfecteren met plasma. Foto's: Max-Planck Institute for Extraterrestrial Physics.

Bronmateriaal

"Zapping deadly bacteria using space technology " - ESA.int
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd