Tekening, cijfercode of woord als wachtwoord voor je telefoon?

Nieuw onderzoek van de Rutgers universiteit wijst uit dat tekeningen sneller te maken zijn en tevens beter te onthouden zijn dan ouderwetse wachtwoorden. Ook is een apparaat – beveiligd met een tekening – veel lastiger te hacken.

En een combinatie van hoofdletters, kleine letters en cijfers?

Het afwisselen van hoofdletters en kleine letters en cijfers werd bedacht om gebruikers te beschermen tegen brute aanvallen die steeds minder vaak plaatsvinden. Tegenwoordig zijn aanvallen wat geraffineerder. En daarmee is ook de definitie van een ‘sterk wachtwoord’ veranderd.

“Het is belangrijk dat hackers niet makkelijk toegang krijgen tot je telefoon”, zegt onderzoeker Janne Lindqvist. “Zeker nu mensen hun smartphones overal mee naar toe nemen.” Het kan grote gevolgen hebben. Een hacker heeft mogelijk toegang tot jouw bankrekening, verzamelt jouw persoonlijke e-mails of gebruikt jouw adressenbestand.

Toch zijn er mensen die hun telefoon of tablet beschermen met een simpele viercijferige code als 1234 of 0000. Dat moet beter kunnen!

Onderzoekers van de Rutgers universiteit installeerden speciale software op smartphones van 91 proefpersonen. De deelnemers maakten 347 tekstwachtwoorden en 345 getekende wachtwoorden aan. Vervolgens moesten zij meer dan 2.000 keer inloggen in acht virtuele accounts.

De helft van de deelnemers (ruim 49%) vond het fijn om een vorm te tekenen als wachtwoord. De overige deelnemers kozen voor letters (24%) of lijnen (16%). Het liefst tekenen mensen met één vinger (94%) en dus niet met twee of meer vingers. Dankzij een krabbel of tekening zijn mensen 22% minder tijd kwijt aan inloggen en hoeven er minder wachtwoorden aangemaakt te worden.

Het is niet lastig om volledig over te gaan op tekeningen als wachtwoorden, daar veel apparaten tegenwoordig een ‘touchpad’ hebben. En op je werk? Daar gebruik je gewoon een toetsenbord dat jouw typegedrag herkent. Goed idee of gebruik je liever een wachtwoord bestaande uit letters en cijfers? Reageer hieronder!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd