Telefoon van de toekomst kijkt door muren

Het is dankzij een nieuwe wetenschappelijke ontdekking niet ondenkbaar dat uw toekomstige smartphone door muren kan kijken.

Dat meldt de universiteit van Texas in Dallas. De onderzoekers combineerden daarvoor twee nieuwe ontwikkelingen in de wetenschap en technologie.

Het elektromagnetisch spectrum. Afbeelding: UT Dallas.
Elektromagnetisch spectrum
Ten eerste richtten ze zich op het elektromagnetische spectrum. Dat zijn verschillende golflengtes van energie. Denk aan radiogolven. Maar ook microgolven waar uw telefoon gebruik van maakt. Of infrarode golven waarmee we in het donker kunnen kijken. Tussen de microgolven en het infrarood zit nog een golflengte: terahertz. Deze golven kunnen door objecten heen reizen, net zoals röntgenstraling dat kan.

Terahertz
In consumentenapparatuur wordt op dit moment nog maar weinig gebruik gemaakt van terahertz. De onderzoekers brengen daar nu echter verandering in. Zij combineren de golven namelijk met een chip die gemaakt is met behulp van de CMOS-technologie. CMOS staat voor Complementary Metal-Oxide Semiconductor. Zodra terahertzgolven door de telefoon worden uitgezonden, komen ze vanzelf weer terug. De microchip vangt ze op en maakt op basis van die golven afbeeldingen. “CMOS is betaalbaar en kan gebruikt worden om heel veel chips te maken,” vertelt onderzoeker Kenneth O. “De combinatie van CMOS en terahertz betekent dat je deze chip en een ontvanger op de achterkant van een smartphone kan plaatsen en het apparaat kan veranderen in een apparaat dat door objecten heen kan kijken.” En dat heeft grote voordelen. Want met de nieuwe aanpak kunnen beelden in de terahertz-regio worden gecreëerd zonder dat er verschillende lenzen in het apparaat hoeven te worden gestopt. Dat scheelt weer ruimte en geld.

Echt
De onderzoekers zien heel wat mogelijkheden voor hun werk. U kunt er bijvoorbeeld mee nagaan of belangrijke documenten echt zijn. En in de terahertz-frequentie bevinden zich meer communicatiekanalen dan nu voor draadloze communicatie worden gebruikt, dus via deze frequentie kan informatie nog sneller worden gedeeld. Maar ook artsen kunnen wel iets met terahertzgolven. Bijvoorbeeld tumoren opsporen.

Natuurlijk heeft de techniek ook nadelen. Hoe zit het bijvoorbeeld met de privacy? Ook daar hebben de onderzoekers aan gedacht. Ze willen ervoor zorgen dat het bereik van hun technologie beperkt blijft tot zo’n vier inch, oftwel tien centimeter.

Bronmateriaal

"New Research Could Mean Cellphones That Can See Through Walls" - UTDallas.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Rafe Blandford (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd