Temperatuur stijgt harder in steden

De temperatuur in steden stijgt de komende decennia harder dan op het platteland. Dit blijkt uit de data van een nieuw computermodel. Over veertig jaar is het in sommige steden ‘s nachts ruim vijf graden Celsius warmer dan nu. Steden veranderen ‘s zomers in permanente sauna’s.

“Als u het overdag warmt hebt, dan zal het moeilijker zijn om ‘s nachts af te koelen”, zegt klimaatwetenschapper Richard Betts. “We moeten ons voorbereiden om te leven in een warmere wereld.”

De asfaltjungles, zoals steden wel eens worden genoemd, creëren hun eigen microklimaat. De wegen en gebouwen absorberen zonlicht en houden hitte vast. Ook de uitlaatgassen van auto’s en miljoenen ademende mensen dragen bij aan een hogere temperatuur in steden.

Betts en zijn collega’s maakten een computermodel om te zien hoe hard de temperaturen stijgen in stedelijke gebieden. De resultaten zijn schokkend.

Vooral in het Midden-Oosten stijgen de temperaturen razendsnel. CO2-emissies zorgen ervoor dat het over veertig jaar ‘s nachts 2,5 graden Celsius warmer is in het Midden-Oosten dan nu, zowel binnen als buiten steden. In de centra van steden komt daar nog eens 2,5 graden Celsius overheen, waardoor het ‘s nachts vijf graden warmer is dan nu.

Andere steden die risico lopen, zijn metropolen in Oost-Afrika, Centraal-Azië en in het westen van de Verenigde Staten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd