Terug van weggeweest: komeet die we later dit jaar gaan bezoeken, duikt weer op

komeet

Komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko is terug van weggeweest! De komeet die later dit jaar door Rosetta bezocht gaat worden, verdween in oktober vorig jaar achter de zon en is nu weer tevoorschijn gekomen. En de komeet is helderder dan verwacht.

Dat melden onderzoekers van het Max Planck Instiute vor Solar System Research. Ze maakten met behulp van de Very Large Telescope (VLT) een foto van de komeet. Op het moment dat de onderzoekers de kiekjes maakten, bevond de komeet zich op ongeveer 740 miljoen kilometer van de aarde.

De foto’s verraden dat de komeet een stuk helderder is geworden. De helderheid is ten opzichte van oktober vorig jaar – toen de komeet achter de zon verdween – maar liefst vijftig procent toegenomen. En daarmee is de komeet nu veel helderder dan de onderzoekers verwacht hadden. Het suggereert dat ijs op de komeet – die nu ongeveer 80 miljoen kilometer dichter bij de zon is dan in oktober vorig jaar – reeds aan het verdampen is. “De nieuwe beelden suggereren dat 67P op relatief grote afstand van de zon begonnen is met het uitstoten van gas en stof,” vertelt onderzoeker Colin Snodgrass.

De komende tijd zal de komeet ons ongetwijfeld nog veel vaker versteld doen staan. In augustus van dit jaar zal kometenjager Rosetta de komeet ontmoeten en vergezellen op de reis die de komeet rond de zon maakt. Het wordt een hele bijzondere missie. Want niet alleen gaan we een komeet van heel dichtbij bekijken en observeren hoe de komeet naarmate deze dichterbij de zon in de buurt komt, transformeert. We gaan er ook op landen. Aan boord van Rosetta bevindt zich lander Philae. Deze lander zal in november van dit jaar op de komeet gezet worden en daar onder meer boringen uitvoeren en foto’s maken. Een primeur!

Bronmateriaal

"Rosetta’s comet wakes up" - MPS.MPG.de
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door © MPS/ESO.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd