Teveel te kiezen? Goed voor u!

Gaan we naar Spanje of Marokko? Nemen we de hond mee of blijft ‘ie thuis? Gaan we weer studeren? Fulltime werken? Kopen we via internet of in de stad? De 21e eeuw is de eeuw van de keuze. Alles kan, dus valt er ook meer te kiezen. Verlamd dat ons? Vormt het een overload aan twijfel? Onderzoekers denken van niet: het is juist goed voor ons.

De wetenschappers deden vijftig experimenten waarbij keuzes om de hoek komen kijken en concluderen dat het grootste aantal proefpersonen positief op de overdaad aan te maken beslissingen reageerde. En dat is tamelijk nieuw. “Een groot aantal onderzoeken liet eerder zien dat er in veel gevallen sprake is van een overload aan keuze, dat was gebaseerd op experimenten in laboratoria en veldonderzoek,” schrijven onderzoekers Benjamin Scheibehenne, Rainer Greifeneder en Peter M. Todd. “Deze resultaten trokken de aandacht van zowel de academische wereld als de media, maar een aantal van de experimenten leverde geen empirisch onderbouwde resultaten op. (…) Soms ontdekten ze (de onderzoekers, red.) zelfs dat door het grote aanbod aan keuzes kiezen op den duur gemakkelijker wordt en de kiezer tevredener wordt.”

In de vijftig experimenten kregen zo’n 5036 individuen keuzes voor gelegd. Van een overdaad aan keuzes was geen sprake. Dat suggereert dat een toename in het aantal keuzes dat een mens heeft niet direct negatieve consequenties heeft. Sterker nog: het lijkt erop dat het hebben van veel opties gemiddeld gezien niet tot een afname van de tevredenheid of motivatie om een keuze te maken, leidt.

Neem bijvoorbeeld de consumptie van voedsel. Hiervoor geldt volgens de onderzoekers het ‘more-is-better-effect’. Vooral als individuen duidelijke voorkeur hebben voor een bepaald product. Hoewel vorige onderzoeken aantoonden dat een overdaad aan keuzes bestaat, is het volgens de onderzoekers lastig om deze omstandigheden te simuleren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd