Thuis-PC ontdekt neutronenster

De doodgewone pc van Chris en Helen Colvin uit het Amerikaanse Ames heeft een neutronenster ontdekt. De pc maakt deel uit van het programma Einstein@Home. Wanneer de computer niet door de Colvins wordt gebruikt, analyseert deze wetenschappelijke data. In zo’n gestolen uurtje ontdekte de pc in juni neutronenster PSR J2007+2722.

De computer analyseerde gegevens van het Arecibo Observatorium op Puerto Rico toen deze op de neutronenster stuitte. Drie dagen na de ontdekking werd deze nog eens bevestigd door de pc van de Duitse Daniel Gebhardt.

Pulsar
De pulsar bevindt zich op een afstand van zo’n 16.000 lichtjaar van de aarde en draait per seconde 40,820677620 keer om zijn eigen as. De neutronenster is een overblijfsel van een supernova-explosie. Tijdens de explosie is de kern van de ster in elkaar gestort en in de snel ronddraaiende pulsar veranderd.

Juni
PSR J2007+2722 werd voor het eerst op 11 juni van dit jaar door de Colvins gezien. Drie dagen later meldde Daniel Gebhardt uit Duitsland zich. Ook hij had de ster waargenomen. Wetenschappers hebben de ontdekking inmiddels op de site Science Express bevestigd.

Het programma Einstein@Home maakt gebruik van de computerkracht die vele huishoudens een aantal uren per dag onbenut laten. Wanneer mensen zich voor het programma inschrijven, wordt er op hun computer bepaalde software geïnstalleerd. Wanneer zij de pc niet gebruiken, gaat deze software allerlei wetenschappelijke gegevens analyseren. Door gebruik te maken van de huis-tuin-en-keuken-computers kan het onderzoeksproject flink worden versneld.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd