De tien allermooiste ruimtefoto’s van 2016

Het jaar 2016 sluiten we traditiegetrouw af met een lijst van de mooiste ruimtefoto’s van het jaar. Net als vorig jaar mochten bezoekers van Scientias.nl dit jaar stemmen. Duizenden bezoekers kozen de volgende tien foto’s.

We tellen in dit artikel terug van de nummer 10 naar de nummer 1. De foto bovenaan dit artikel is – helaas – net buiten de top 10 gevallen en toont duintjes op het oppervlak van Mars. Het lijkt een beetje op morsecode, vind je niet?

Wil je één van de tien foto’s instellen als achtergrondafbeelding op je computer, tablet of telefoon? Bij de meeste foto’s vind je een link naar een versie in hoge resolutie.

10. Mercurius voor de zon

Het is om stil van te worden: de beelden van het Solar and Heliospheric Observatory (SOHO). We zien hoe Mercurius – de binnenste en tevens kleinste planeet van ons zonnestelsel – voor de machtige zon langs beweegt. De foto’s zijn in mei 2016 gemaakt tijdens de Mercuriusovergang. De foto is een frame uit een mooie video. Bekijk de video hier.

9. Krabnevel door de ogen van Hubble

De schitterende Krabnevel is op de negende plaats geëindigd. Bijna duizend jaar geleden ontplofte er een ster aan de nachthemel. De explosie was zo helder, dat het restant van de ster 23 dagen lang midden op de dag nog met het blote oog zichtbaar was. De jaren, decennia en eeuwen daarna doofde de nevel langzaam uit. Tegenwoordig is de Krabnevel enkel nog met een goede verrekijker of een kleine amateur-telescoop te observeren. Hubble maakt de bovenstaande foto, die je hier in hoge resolutie kunt downloaden.

8. Zonnestelsel in wording

Dit is de scherpste foto ooit van een zonnestelsel in wording. De foto is gemaakt door ALMA, een astronomische interferometer van 66 radioschotels. De ster TW Hydrae steelt hierboven de show. Deze ster is slechts tien miljoen jaar oud. In vergelijking: onze zon is 4,5 miljard jaar oud. Je ziet heel goed hoe babyplaneten hun banen om de jonge ster hebben schoongeveegd.

7. Stormachtige noordpool van Saturnus

Wist je dat op de noordpool van Saturnus een zeshoek te zien is? De foto hierboven (hoge resolutie) is gemaakt door de Cassini-ruimtesonde. In het hart van de zeshoek bevindt zich een grote zwarte ‘stip’ die de noordpool van Saturnus lijkt te markeren. Het is waarschijnlijk het oog van een orkaan-achtige storm die op de noordpool woedt. Het oog is zo’n 2000 kilometer breed, ongeveer twintig keer groter dan het oog van een gemiddelde orkaan op aarde. Cassini zal volgend jaar hopelijk nog een keer in de top tien ruimtefoto’s staan, want in 2017 eindigt de ruimtemissie.

6. Noord-Nederland vanuit de ruimte

We mogen astronaut Jeff Williams dankbaar zijn dat hij deze prachtige foto van Nederland heeft gemaakt vanuit het internationale ruimtestation. De 58-jarige astronaut slingerde de foto in mei 2016 het wereldwijde web op. In september landde hij weer op aarde. Inmiddels heeft de astronaut meegedaan aan vier ruimtemissies. Bekijk ook een grote versie van deze foto.

5. Komeet 67P voor de zon

27 maart vloog de Rosetta-ruimtesonde op 329 kilometer afstand van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Het ruimtevaartuig maakte een foto toen het object voor de zon poseerde. Dit ziet er natuurlijk schitterend uit. Een krans wit licht omringt het badeendje. Bekijk de foto in hoge resolutie.

4. Stofhoos op Mars

Marsrover Opportunity stond op een hellinkje toen door de vallei onder hem een stofhoos joeg. En natuurlijk vereeuwigde de rover deze stofhoos (grote versie). Een stofhoos op Mars wordt ook wel een ‘dust devil’ genoemd: een draaiende zuil lucht die ontstaat doordat de lucht aan het oppervlak warmer is dan de lucht daarboven. Marsrover Opportunity is inmiddels alweer twaalf jaar actief op de rode planeet. In januari 2017 gaat het dertiende jaar in.

3. Flinke ruimtesoes

En we zijn aangekomen bij de top drie! Met op nummer drie deze kosmische ruimtesoes. Gelukkig ziet dit object – NGC 7635 – er veel mooier uit dan een soes of een bitterbal. Ook is het object veel groter. De Zeepbelnevel bevindt zich op 8.000 lichtjaar van de aarde en is zo’n tien lichtjaar breed. Dat komt overeen met 100 biljoen kilometer, oftewel 100.000.000.000.000 kilometer. Deze foto downloaden om te gebruiken als achtergrondfoto op jouw computer of telefoon? Klik hier!

2. Selfie Curiosity

Bijna de helft (45%) van alle stemmers vond deze selfie van Curiosity de mooiste Marsfoto van 2016. Helaas kreeg de foto net te weinig voorkeursstemmen om het tot ruimtefoto van het jaar te schoppen. De rover maakte de selfie met behulp van de Mars Hand Lens Imager (MAHLI) aan het uiteinde van zijn robotarm. Dat we die arm niet zien, is goed te verklaren. De selfie is welbeschouwd een mozaïek bestaande uit 57 foto’s. Gekozen is om (delen van) foto’s te gebruiken waar de robotarm niet op staat. Download een grote versie van deze foto.

1. De prachtige Orionnevel

De allermooiste ruimtefoto van het jaar is deze schitterende foto van de beroemde Orionnevel. Niet alleen sterren, maar ook bruine dwergen en eenzame planeetachtige objecten zijn op deze foto te zien. De beroemde Orionnevel ligt ruim 1.300 lichtjaar van de aarde en is met het blote oog zichtbaar. Daarmee is het één van de helderste nevels. Omdat de Orionnevel niet ver van de aarde verwijderd is, is de kraamkamer een perfect proefobject om meer te weten te komen over de vorming van nieuwe sterren. De foto is gemaakt door het HAWK-I infraroodinstrument van ESO’s Very Large Telescope. Deze foto in XXL-formaat vind je hier.

Meer mooie ruimtefoto’s zien?
Bekijk ook de eerdere editie van de mooiste ruimtefoto’s van het jaar!
Editie 2012
Editie 2013
Editie 2014
Editie 2015

Bronmateriaal

Bij iedere foto is het bronbericht op Scientias.nl vermeld.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd