Tien jaar Facebook: en nog steeds kunnen wetenschappers er geen genoeg van krijgen

jarig

Facebook is jarig. Het sociale medium viert zijn tiende feestje en is daarmee een piepjong verschijnsel. Maar wel een verschijnsel waar wetenschappers geen genoeg van kunnen krijgen. In tien jaar tijd is er dan ook al een hoop onderzoek naar gedaan!

De meeste onderzoeken zijn weinig complimenteus voor het jarige Facebook. Want Facebook mag dan wereldwijd miljoenen aanhangers hebben: het sociale medium is niet al te best voor ons. Zo is uit onderzoek gebleken dat Facebook het geluksgevoel ondermijnt en een slechte invloed heeft op mensen met een laag zelfbeeld. Ook blijkt het sociale medium onze zelfcontrole flink aan te tasten. En al die Facebook-vrienden leveren heel wat extra stress op.

Verslaafd

Bent u verslaafd aan Facebook? Wetenschappers ontwikkelden dit testje om dat te achterhalen!

Ouderen
Maar Facebook heeft gelukkig ook nog wel voordelen. Met name voor opa en oma. Dagelijks op Facebook inloggen en een bericht plaatsen blijkt ouderen goed te doen. Ze hebben minder last van eenzaamheid en bestrijden zo hun mentale achteruitgang.

Behoeften
Hoewel Facebook heel wat nadelen heeft, mag het medium zich verheugen in heel wat aanhangers. Dat komt volgens onderzoekers doordat het medium – ondanks de nadelen – in een aantal basale menselijke behoeften voldoet. Het biedt ons bevestiging, de mogelijkheid onszelf te presenteren, met anderen in contact te komen, ons met anderen te vergelijken en last but not least bevredigt het onze nieuwsgierigheid. Met dat in gedachten is het moeilijk voor het stellen dat we ooit nog zonder Facebook kunnen.

Toch lijkt dat moment zich sneller aan te dienen dan gedacht. Recent onderzoek suggereert dat Facebook zich als een ziekte gedraagt en we tegen 2017 immuun zijn voor die aandoening. “Het suggereert dat Facebook de komende jaren een snelle afname zal zien en ergens tussen 2015 en 2017 tachtig procent van zijn gebruikers zal verliezen,” zo schrijven de onderzoekers. Of dat gaat gebeuren, moet natuurlijk nog blijken. Maar mocht dat het geval zijn, dan zijn we niet alleen een sociaal medium, maar ook een bijzonder interessant onderzoekssubject armer!

Bronmateriaal

-
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd